Последња услуга Приштини пред одлазак Могеринијеве

Одлазећа шефица дипломатије Европске уније Федерика Могерини позвала је и представнике Приштине на предстојећи састанак министара спољних послова ЕУ и земаља кандидата за чланство, који ће бити одржан у Хелсинкију.

То су пренеле „Вечерње новости“, које наводе да Могерини на тај начин хоће да свом наследнику, Шпанцу Жозепу Борелу, наметне да листа учесника будућих састанака овог формата укључује и приштинске политичаре.

Те састанке, који се одржавају на сваких шест месеци, организује председавајући ЕУ, али формално — шеф дипломатије, у овом случају Могеринијева, упућује позиве.

Извори „Вечерњих новости“ тврде да је Могеринијева у среду изненада одлучила да позивницу пошаље и представницима привремених институција Приштине, односно шефу дипломатије такозване државе Косово Беџету Пацолију, упркос противљењу званичног Мадрида и чињеници да нико од земаља то није тражио.

Ти састанци се одржавају у формату у којем је испред учесника наведено само име и презиме, без државних обележја, али је став Београда да званичницима привремених институција Приштине никако није ту место.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да ће се са председником Александром Вучићем консултовати — да ли Србија да учествује на наредном састанку министара спољних послова земаља чланица ЕУ и кандидата у Финској.

„Одлазећа висока представница у последњи час је променила цео концепт, па ће на састанку бити и ’земље партнери‘. То чини на крају мандата, само да би представници Приштине могли да учествују“, навео је Дачић.

Спутњик

Последња услуга Приштини пред одлазак Могеринијеве

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »