Митрополит Амфилохије: Порицати тробојку, а бити министар Црне Горе – ненормално

Митрополит црногорско приморски Амфилохије оценио је да је најављена кривична пријава Александра Богдановића, због хуманитарног концерта одржаног у Херцег Новом, сведочанство неразумља министра културе и то, како је додао, није култура, него њено порицање и некултура најгоре врсте.

«То није први пут од њега и то је знак његове необразованости, што је и доказ његов предлог да икону Богородице Филермосе стрпа у ону пећину. Све то показује да је он залутао у културу и поставља се питање ко је таквог човека и поставио на то место», рекао је митрополит за херцегновску телевизију «Нови».

Поводом заставе на коцерту одржаном у оквиру хуманитарне манифестације, која је Александру Богдановићу такође спорна, митрополит Амфилохије каже да је то црквена застава, а тробојка је, каже, и застава краља Николе Петровића.

«Порицати тробојку, а представљати се за министра Црне Горе не спада у нормалне ствари. Песму ‘Тамо далеко’ пева сва Европа. Бити против те песме у Црној Гори и то у име Црне Горе, поставља питање која је то Црна Гора. То није моја и Црна Гора Петровића. То није Црна Гора, то је Монтенегро», навео је митрополит.

«КиМ остају саставни део Црне Горе»

Митрополит Амфилохије је рекао да све оно што се те вечери могло чути на Канли кули смета «тој дружини» која је, како је навео, «пљунула на краља Николу и одрекли су се оних гробова за ослобођење Косова и Метохије 1912. и 1913. године».

«И велико је питање докле ће ићи то одрицање. То је срамна прича о одрицању од Косова и Метохије и срећа је да је краљ Никола предао кључеве Дечана тадашњем митрополиту, а потом и патријарху Гаврилу Дожићу», рекао је Амфилохије и додао да су «кључеви Метохије у Цетињском манастиру».

Истакао је да они који се тога одричу – одричу се изворне и праве Црне Горе.

«Они могу да раде шта хоће, али Косово и Метохија остају саставни дио Црне Горе, као што је то било од времена Војислављевића, Балшића, па све до Петровића. Косово и Метохија је темељ Црне Горе. Они који се свега тога одичу боре се против, како кажу, Велике Србије, али устоличију Велику Албанију», додао је митрополит.

Навео је и да му је јављено да су недавно Албанци упали и у манастир Бешку, али то нису били домаћи, него из Скадра и Америке.

«Упали су у храм тврдећи да је то њихово. Слично се догодило и у Свачу, седишту Јована Владимира, јер и то они сматрају албанским и читав простор све до Бара. Њихов сународник из Остроса присваја и цркву на Румији, а Влада Црне Горе прети да ће да сруши тај храм. Не разуимем у име чега они то хоће да руше», рекао је митрополит.

Танјуг

Митрополит Амфилохије: Порицати тробојку, а бити министар Црне Горе – ненормално

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »