Бесне пожари широм Грчке: Ватрена стихија захватила и Закинтос

Велики пожар избио је у четвртак после подне на грчком острву Закинтос, у шуми између села Килиоменос и Агалас. Пожар је на Закинтосу избио око 14 сати по локалном времену, преноси АНА.

фото: Катемерини

У гашењу пожара учествује 20 ватрогасаца са седам машина за гашење пожара, а очекује се да у помоћ стигну и авиони.

Како се наводи, у гашењу помаже и локално становништво и за сада нема опасности за туристе и мештане.

Грчке власти у четвртак су послале појачање ватрогасцима који се боре против великог шумског пожара у природном резервату на острву Евиа док су авиони који бацају воду покушавали да угасе пламен у тешко доступном кањону.

Трећег дана пожара,12 хидро авиона укључујући два послата из Италије и један из Шпаније, и 11 хеликоптера гасило је пожар током ноћи и јутра, саопштила је ватрогасна служба. Око 100 ватрогасаца послато је преко ноћи, што је укупно дошло до 382. 

Ватрена биктиња је захватила територију у  близини резервата за дивље животиње, североисточно од села Платаниа.

Пожар је избио око 3 сата ујутро и опустошио је резерват природе густе борове шуме. Четири села су  евакуисана првог дана, мада су се неки становници у среду вратили својим кућама. У том је подручју проглашено ванредно стање, а Грчка је затражила помоћ у гашењу пожара од других европских земаља.

Првог дана, ватрогасне напоре ометали су снажни ветрови који су распаљивали пламен и носили дим све до грчке престонице, око 70 километара (45 миља) на југу.  Ветар је стао у четвртак, али је неприсатупачан терен представљао потешкоће ватрогасцима, јер су кањони и котлине пролазили кроз изузетно запаљиву борову шуму.

Ватрогасна служба је саопштила да су две особе — 58-годишњи мушкарац и 52-годишњи мушкарац — ухапшени у среду и четвртак под сумњом да су подметнули пожар  у два одвојена случаја на југу Грчке.

фото: Катемерини

Шумски пожари су чести у Грчкој током врућих, сувих летњих месеци. Власти су у више наврата упозориле јавност да се не укључује у активности на отвореном које могу изазвати пожаре, попут заваривања, паљења корова или паљења логорске ватре и роштиља.

Паркови и шумска подручја су затворени у време високог ризика од пожара, а свакодневно се издају билтени о нивоу опасности од пожара широм земље. Изазивање шумског пожара је у Грчкој кривично дело.

Прошлог лета више од 100 људи је погинуло када је брзи шумски пожар избио у приморском делу североисточно од Атине и беснио кроз одмаралиште Мати.

Дивљачка ватра заробила је многе у кућама, уским стазама и  аутомобилима док су покушавали да побегну, док су се други утопили док су покушавали да отпливају дање од врућине и дима који је захватио плаже.

[АП]

Бесне пожари широм Грчке: Ватрена стихија захватила и Закинтос

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »