Србија памти солидарност Јапана

Министри спољних послова Србије и Јапана, Ивица Дачић и Таро Коно оценили су да се билатерални односи двеју земаља на узлазној путањи на политичком и економском плану и најавили да одмах почињу припреме за обележавање 140 година пријатељства Србије и Јапана наредне године.

Ивица Дачић и Таро Коно(фото:Лола Ђорђевић)

Ивица Дачић је, на заједничкој конференцији за медије, изразио задовољство што је после 18 година један јапански министар посетио Србију.

Дачић је навео да та посета, као и најављено присуство председника Србије Александра Вучић на устоличењу јапанског цара Нарухита у октобру говори о продубљивању односа Београда и Токија.

Према његовим речима, Србија је поносна на дугу традицију политичких односа са Јапаном.

Дачић је навео да се са министром Коном договорио да 1882. годину, годину преписке српског краља Милана Обреновића и јапанског цара Меиђија, установе као годину пријатељства две земље.

«То значи, да већ од данас почињемо са припремама за обележавање 140 година од пријатељства Србије и Јапана, што ће бити 2020. године», казао је Дачић додајући да је добар повод и да ће Београд позвати јапанску царску породицу да посети Србију.

Министар спољних послова Јапана Таро Кано са делегацијом(фото:Лола Ђорђевић)

Билатерални односи Србије и Јапана су, каже, све бољи и на политичком, али и на економском плану, а уз то је појачан интерес јапанских инвеститора за српско тржиште.

«Желимо да Јапан овде буде што више присутан»

Дачић се захвалио јапанском министру на томе што су били уздржани приликом гласања у Унеску и Интерполу за чланство Косова, иако су признали независност Косова.

«Ми то изузетно ценимо, јер сматрамо да сви треба да сачекају крај дијалога и постизање компромиса, а не да се вуку једнострани потези, као што је учлањивање у одређене међународне организације», казао је шеф српске дипломатије.

Дачић је јапанском колеги рекао да Србија жели мир, договор, компромис, али да не може да прихвати једностране акте који угрожавају националне и државне интересе.

Ивица Дачић (фото:Лола Ђорђевић)

Економски односи су, додаје, у узлазном периоду, добијају на интензитету, бележи се пораст интересовања јапанских компанија за наше тржиште, наводећи да је прошле године спољно-трговинска размена са Јапаном износила 180 милиона евра, што је више у односу на прошли период, али може да буде и више.

Како је рекао, Србија је заинтересована и за сарадњу у научно-технолошкој области, области иновација и технолошког развоја, спорта.

«Желимо да Јапан овде буде што више присутан, то није везано само за питање економије, већ и у другим областима. Србија је веома добро место за јапанске инвестиције, зато што јапанске компаније желе присуство у Европи, а то присуство значи остваривање што већег профита, а то значи и што мање дажбине», казао је Дачић наглашавајући да Србија има споразуме о слободној трговини и са истоком и са западом, као и са свим земљама у региону.

Шеф српске дипломатије се захвалио Јапану на техничким и материјалним донацијама и навео да је та земља Србији донирала укупно за 20 година 507 милиона евра.

«Памтимо и солидарност Јапана приликом поплава, као и помоћ при мигрантској кризи», рекао је Дачић.

Таро Коно(фото:Лола Ђорђевић)

Коно: Јапан наставља да подржава економске реформе у Србији 

Таро Коно је навео да би требало чешће организовати посете званичника две земље и захвалио је Дачићу на гостопримству.

«Наши односи су значајно продубљени од посете премијера Абеа прошле године», рекао је Коно и додао да је данас са шефом српске дипломатије разматрао начине на који могу да се унапреде билатерални односи у различитим областима, као и да се започну припреме за обележавање 140 година пријатељства.

Наводи да су разменили мишљења о начинима за унапређење економских односа и додаје да је Србија извор високо квалификоване радне снаге, као и да је показан изузетан напредак у економским реформама и фискалној консолидацији.

Како каже, сматра да је најважније да се јапанска пословна заједница информише о условима који се у Србији нуде.

Према његовим речима, и пословно окружење у Србији је унапређено.

Ивица Дачић и Таро Коно(фото:Лола Ђорђевић)

Стабилност Западног Балкана није само регионално и европско питање, истакао је Коно и додао да је то стратешко питање и за Јапан.

Јапан, каже, поздравља улогу Србије у промовисању мира и стабилности у региону Западног Балкана и додао да ће Јапан наставити да подржава економске реформе у Србији и приступање Србије ЕУ.

«Јапан подстиче и сарадњу земаља унутар региона Западног Балкана», казао је Коно.

Наводећи да ће Јапан следеће године бити домаћин Олимпијским играма, Коно је казао да је Србија позната као велика спортска нација и пожелео је свим српским спортистима успех.

 

Србија памти солидарност Јапана

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »