Москва позвала САД да објаве мораторијум на размештање ракета у Европи и Азији

Москва није заинтересована за нове „ракетне кризе“ и неће размештати копнене ракете средњег и кратког домета ни у Европи, ни у азијско-пацифичком региону, ако то не учине САД, изјавио је представник Министарства иностраних послова Русије Владимир Ермаков.

„Сматрамо да је нормалан корак за осигуравање предвидљивости и стварање конструктивне основе за даљи дијалог мораторијум САД и њихових савезника. Ипак, не уочавамо да су наше америчке колеге заинтересоване за то“, казао је Ермаков.

Дипломата је на тај начин прокоментарисао речи америчког амбасадора у Русији Џона Хантсмана да Вашингтон не планира да размешта ракете средњег и кратког домета у Европи, а ако системи те класе буду потребни, онда ће, у складу са ставом Пентагона, они највероватније бити размештени на првом низу острва у азијско-пацифичком региону.

Ермаков је навео да „амерички спинови“ о могућности размештања ракета у било којој области света „не могу да не изазову најозбиљнију забринутост“. Према његовим речима, Хантсман није први који је говорио о могућности размештања ракета у Азији.

„Ту тему већ неко време разматрају високо рангирани војни чиновници у САД. Пре свега, о томе је директно говорио амерички министар одбране Марк Еспер. Ових дана је у истом маниру говорила и старија заменица државног секретара Андреа Томсон. И не само то, у контактима с нама Американци чак нису ни крили да је фактор Кине био кључан за САД приликом одлуке о изласку из Споразума о ракетама средњег и кратког домета“, истакао је Ермаков.

Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, који су Совјетски савез и САД потписали 1987. године, престао је да важи 2. августа, на иницијативу САД.

 

Спутњик

Москва позвала САД да објаве мораторијум на размештање ракета у Европи и Азији

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »