Мистерија црног јутра: Сунце каснило четири сата (видео)Мештани једног округа у сибирској Јакутској области били су изненађени када их је изјутра дочекао мрак…

Становнике Верхојанског округа у Сибиру дочекао је мркли мрак када би сунце већ требало да је високо на небу. Овде би, имајући у виду географску ширину и годишње доба, свиће око 4 часа, а људи су тмину са необичним жутим одсјајем фотографисали и до 8.

Што је још чудније, није први пут да се ово дешава. Прошлог лета мештани неколико јакутских округа пробудили су се уз сличан призор, па су по друштвеним мрежама почеле шале о „традиционалном“ црном јутру и Сунцу које је „опет угашено“.

Иако засад нема званичног објашњења, метеоролози претпостављају да су шумски пожари који бесне Сибиром криви за овај феномен. Наиме, изгледа да је велика концентрација угљен-моноксида у атмосфери довела до брзог формирања необично густих облака који су потпуно блокирали сунчеве зраке, преносе „Новости“.

Стручњак руске метеоролошке службе „Фобос“ Јевгениј Тишковец каже да облаци личе на оне који се намерно вештачки формирају када се поспу честице из авиона око којих се прикупља влага.

„Облак је достигао максималну дебљину, уз то имамо дим и падавине. Ово су и даље процене и морамо да урадимо анализу да видимо шта се тачно дешава“, објашњава Тишковец.

Мистерију продубљује концентрација угљен-моноксида од 7,19 милиграма по кубном метру (горња граница је 5), што не би требало да је довољно екстремно да изазове потпуно помрачење.

Спутник

Мистерија црног јутра: Сунце каснило четири сата (видео)

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »