Мигранти су претња по националну безбедност, могу довести до демографске дестабилизације и отварају врата тероризму

Србија је угрожена јер се налази у центру западнобалканске миграционе руте, што доводи до опасности по националну и међународну безбедност, а мигранти могу довести и до демографске дестабилизације државе, сматра Петар Радојчић, генерал-потпуковник у пензији, члан Политичког савета и Главног одбора Демократске странке (ДС).

Радојчићев ауторски текст о демографским проблемима у коме се наводи да су мигранти и однос државе према њима претња по националну безбедност у држави објављен је на сајту Демократске странке.

Радојчић наводи да се снага државе, између осталог, види и у бројности становништва, али као проблем наводи повећање броја миграната.

«Да невоља буде већа, држава се, осим са смањењем наталитета и одласком младих и радно способних становника у иностранство суочава и са имиграцијом становништва из безбедносно угрожених подручја Средњег и Блиског истока» — пише Радојчић.

Додаје и да је Србија једна од најугроженијих земаља јер се, у околностима неефикасних антимиграционих мера ЕУ и изостанка потребног нивоа кооперативног приступа решавању израженог проблема, нашла у центру западнобалканске миграционе руте.

Производ доласка људи из ратом захваћених подручја, сматра генерал, доводи до дестабилизације, претња је по безбедност, стабилност, и отвара врата тероризму.

«Утисак је да ирегуларне имиграције попримају обележја глобалности, организованости и масовности те представљају претњу за јавну, националну и међународну безбедност. Оне могу довести до демографске дестабилизације државе, нарушавања јавног реда и мира, ремећења постојећег тржишта рада, неповољног утицаја на економску и финансијску стабилност земље, али и повећања опасности од повезаности са међународним организованим криминалом и тероризмом» — наводи се у ауторском тексту, објављеном на сајту ДС.

Нејасан је, додаје, став државе да омогући трајно збрињавање миграната, и то «нарочито ако се имају у виду искуства западних земаља, у којима терористичке активности предузимају и мигранти друге и/или треће генерације.»

«Несхватљива је сугестија да се не плашимо миграната и да треба да их прихватимо у што већем броју, јер ће нам поправити наталитет и побољшати економију земље!» — наводи се у закључку Петра Радојчића.

Мигранти су претња по националну безбедност, могу довести до демографске дестабилизације и отварају врата тероризму

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »