Америка заузима ирански танкер, посада пуштена на слободу

Власти Гибралтара саопштиле су да је америчко министарство правде поднело захтев за заузимање иранског танкера „Грејс 1“.

У саопштењу се наводи да ће о овом питању одлучивати Врховни суд у 16 часова.

Власти Гибралтара ослободиле су капетана и три члана посаде иранског танкера „Грејс 1“, заплењеног почетком јула, јавио је лист „Гибралтар кроникл“ позивајући се на владу Гибралтара.

Извор у влади рекао је за лист да су капетан и три члана посаде већ пуштени.

Такође је наведено да су неколико сати пре наводног ослобађања танкера Сједињене Америчке Државе затражиле од власти Гибралтара да га задрже. Лист наводи да је због новог захтева одлука одложена до 16 часова.

„Гибралтар кроникл“ цитирао је судију Врховног суда Гибралтара Антонија Дадлија који је рекао да би „Грејс 1“ већ отпловио да САД нису поднеле пријаву.

Раније је часопис „Сан“, позивајући се на изворе блиске главном министру Гибралтара Фабијану Пикарду, саопштио да ће „Грејс 1“, који је задржан у Гибралтару пре више од месец дана, бити ослобођен у четвртак.

Британски маринци задржали су танкер „Грејс 1“, који је превозио иранску нафту, у Гибралтарском мореузу 4. јула, сумњајући да је брод пловио за Сирију и тиме прекршио санкције ЕУ против те земље. У оквиру истраге, полиција је притворила капетана, старијег помоћника танкера и још два члана посаде. Суд је продужио њихов притвор до 15. августа.

Техеран пориче да је нафта била намењена Сирији и оптужује Велику Британију за угрожавање трговине и слободе пловидбе незаконитим хапшењем танкера.

Као одговор на задржавање у Гибралтару припадници Корпуса чувара Исламске револуције у Ирану су 19. јула задржали танкер који плови под заставом Велике Британије у Ормуском мореузу, након што је он наводно прекршио међународна правила.

Америка заузима ирански танкер, посада пуштена на слободу

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »