Украјинска заједница Крима: Пирсова прича бајке

Председница украјинске заједнице на Криму Анастасија Гритчина позвала је сталну представницу Велике Британије у Уједињеним нацијама Карен Пирс да дође на полуострво како би се упознала са ситуацијом, уместо да прича бајке о наводно „страшном“ положају Украјинаца у овом региону.

„То је све као у дивној енглеској бајци ’Алиса са оне стране огледала‘ када један јунак прича бајке. Нека Пирс поведе сву своју ’краљевску свиту‘ и сви заједно дођу на Крим да траже Кримљане који имају само украјинско држављанство“, рекла је Гритчина за Спутњик.

Она је истакла да је, према указу председника Русије Владимира Путина о поједностављеном добијању држављанства, на Криму ситуација потпуно супротна — украјинска заједница Крима помаже при добијању руског држављанства, а сваког дана има све више људи који желе да га добију.

„Стиче се утисак да сама Пирсова жели да добије руско држављанство, само не зна како да га затражи. Нека се обрати ’Украјинској заједници‘. Можда бисмо јој помогли“, рекла је Гритчина.

Пирсова је, говорећи на састанку Савета безбедности УН о проблемима међународног хуманитарног права, изјавила да су становници Крима са украјинским држављанством, наводно, у „ужасном“ положају и да им је „ускраћен приступ основним услугама, јер нису променили држављанство“.

Крим је постао део Русије у марту 2014. године након референдума одржаног након државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина — питање Крима је „коначно затворено“.

Украјинска заједница Крима: Пирсова прича бајке

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »