Русофобија без краја: ЦНН тврди да руско присуство у Централноафричкој Републици финансира Путинов «кувар»

Руско присуство у Централноафричкој Републици није тајна, преноси ЦНН. На улицама се могу видети пропагандни постери са поруком «Русија: Руку под руку са вашом војском».

Twitter Eltrotiao@eltrotiaord

Локалне радио станице пуштају руске баладе и часове руског језика. Регрути се у војсци обучавају на руском и користе руско оружје.

Али руска кампања у овој ратом разрушеној земљи је све само не искрена, наводи америчка телевизија.

Комбинација изнајмљеног оружја и паметног ПР-а увећава утицај Москве и надмашујући ривале Русија се поново намеће као водећи играч у региону.

Вишемесецно истраживање ЦНН-а потврдило је да овај амбициозни подухват у срцу Африке спонзорише Јевгениј Пригожин — олигарх толико близак Кремљу да је познат као «кувар» Владимира Путина.

Њега су средином 2016. због финансирања Агенције за истражвање интернета која се мешала у америчке председничке изброре сакционисале САД, наводи ЦНН.

Пригожинов ангажман укључује и компанију «Лобеј Инвест», која финансира радио станицу у Централноафрицкој Републици, пише ЦНН.

Такође, финансира и обуку војних регрута у ЦАР, чији се број још повећава, а дивиденде компаније «Лобеј Инвест» уступа за претрагу дијаманата и злата у земљи богатој рудним богатствима.

Пригожин није стран свету плаћеника или «приватних војних извођача», како их називају у Русији.

Сматра се да он стоји иза операције «Вагнер» која је одиграла важну улогу у сукобома у Украјини и Сирији, закључује ЦНН.

Русофобија без краја: ЦНН тврди да руско присуство у Централноафричкој Републици финансира Путинов «кувар»

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »