Хантсман: Вашингтон не планира да распоређује ракете у Европи

„Сједињене Америчке Државе не планирају да распоређују ракете средњег и кратког домета у Европи“, изјавио је амерички амбасадор у Русији Џон Хантсман.

„Било је много празних спекулација на ову тему, али ја нисам чуо ништа одређено. Успут, о овој теми није се разговарало на састанцима са руским руководством. Увек постоји претња и увек су криве Сједињене Америчке Државе“, објаснио је Хантсман, одговарајући на питање да ли ће се у Европу вратити нове ракете.

Он је додао да је одговор који је дао нови амерички министар одбране ове недеље био да ће „чак и ако системи ове класе наоружања буду потребни, они највероватније бити размештени на први архипелаг острва у Азијско-пацифичком региону, а не у Европи“, закључио је Хантсман у интервјуу за радио „Ехо Москве“.

Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета престао је да важи 2. августа на иницијативу Сједињених Америчких Држава. Истог дана Пентагон је најавио да ће Сједињене Државе почети да развијају конвенционалне ракете средњег и кратког домета копненог базирања, које су раније биле забрањене овим Споразумом.

Вашингтон је у фебруару 2019. године започео процедуру изласка из споразума, оптужујући Москву да није поштовала тачке споразума због постојања ракете 9М729, чији домет, наводно, превазилази дозвољене норме. Русија је демантовала ове оптужбе и демонстрирала је ову ракету страним представницима, али представници САД нису ни дошли на ту презентацију.

 

Спутњик

Хантсман: Вашингтон не планира да распоређује ракете у Европи

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »