Гостовање Ивице Дачића у Јутарњем програму на ТВ Пинк: Београд ће наставити да ради на повлачењу признања независности самопроглашеног Kосова

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручио је, након заједничке изјаве земаља Kвинте, да ће Београд наставити да ради на повлачењу признања независности самопроглашеног Kосова, наводећи да земље Kвинте стварају лажну равнотежу одговорности између Београда и Приштине.

Дачић је навео да из саопштења Kвинте произилази да је Приштина имала право да уведе таксе, зато што Београд води кампању за повлачење признања.

Он је рекао да ће Београд наставити и даље да ради на повлачењу признања, као и да самопроглашено Kосово не уђе у међународне организације, али не иритирајући никога.

„Овде се види да је њихова жеља да KиМ постане члан свих међународних организација, да их призна што више земаља и да Србија још треба да поздрави све то. Нигде не пише да ће те земље да престану да лобирају за независност Kосова“, рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Подсећа да је до момента почетка дијалога Београда и Приштине 2012. године 87 земаља признало Kосово, а да је од тада под притиском западних и исламских земаља то учинило још 23 земље.

„Они тада нису имали већину у УН, већ су већину добили у време дијалога. Kако тада неко није рекао да то Србији смета. Не господо, вратимо ми то на 87 земаља, па када вратимо на 87, онда можемо да причамо о томе да то више нећемо да радимо, али неће ни они „, рекао је Дачић.

Kако каже циљ Београда је да број земаља које признају независност Kосова падне испод половине броја чланица УН.

„Нећу да кажем да смо близу тог циља, али наставићемо са овом политиком. Ми се на тај начин не инатимо међународној заједници. Где то пише да се Србија обавезала да не води рачуна о својим националним и државним интересима? А шта треба да кажемо ако нека земља хоће да ревидира свој став о Kосову “не немојте да ревидирате““, навео је он.

Подсећа да се Приштина опет пријавила за чланство у Интерполу и да се заједно са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем спрема да у октобру иде у Чиле.

Предстоји и конференција Унеска у новембру, али се још не зна да ли ће се Приштина пријавити за чланство јер имају рок до септембра.

„Морамо да се припремамо да они не уђу у те међународне организације“, рекао је Дачић и додао да су само четири зеље признале независност Kосова од када је он министар спољних послова, а Александар Вучић премијер па председник, а да је 14 земаља ревидирало своје ставове и повукло признање.

Председник СПС Ивица Дачић изјавио је да међународна заједница не признаје категорију бојкота избора, а да опозиција у Србији калкулише шта им више одговара – да ли више добијају учешћем или бојкотом.

„Пошто не могу да добију много учешћем, некако им је лакше да ће то бити бојкот. Вучић је рекао да ће им дати све што траже, само да се утврди шта тачно траже“, рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Инциденте око зграде Председништва види као покушај нових импулса „замрлим опозициноним активностима“, и скреће пажњу да су изборни услови, чију измену траже, из времена Бориса Тадића, Војислава Коштунице и Зорана Ђинђића.

„То су изборни закони и правила који су донети тада, као и начини финансирања, учешће функционера…“, рекао је Дачић.

Каже да га недавни разговори између власти и опозиције подсећају на разговоре у којима је и он учествовао на округом столу власти и опозиције 1992. године, те наводи да је опозиција тада имала сличну ситуацију као и сада, јер им је био крив изборни систем.

„На крају, академик Никола Милошевић је рекао: “Нема тих услова под којим ћемо изаћи на изборе“. Зато што је најлакше било да се не изађе на изборе“, рекао је Дачић.

Извор: Танјуг

фото: Архива

The post Гостовање Ивице Дачића у Јутарњем програму на ТВ Пинк: Београд ће наставити да ради на повлачењу признања независности самопроглашеног Kосова appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »