Армија Кине све ближа Хонгконгу

Кина је покренула војне трупе ка Хонгконгу у непрегледној колони оклопних возила и камиона који су се у уторак кретали путем ка Шенжену, удаљеном 25 километара од града у којем већ безмало три месеца трају протести.

Фото принтскрин Колона оклопних возила у Шенжену

Званични Пекинг тврди да велики маневри војске и јединица обавештајних служби ни на који начин нису повезане са уличним нередима али је службени лист Комунистичке партије Кине «Пипл дејли» објавио на друштвеним мрежама да је «Народна оружана полиција у Шенжену спремна да спречи нереде, узнемиравања, велико насиље и злочин и питања социјалног осигурања у вези с тероризмом».

Истовремено, у кинеском издању «Глобал тајмса» у уторак ујутру је објављена вест да «уколико хонгконшки демонстранти не могу да прочитају сигнал о наоружаној полицији која се окупља у Шенжену, односно не желе да га протумаче како треба, онда сасвим сигурно траже самоуништење».

Уторак је био други узастопни дан обуставе ваздушног саобраћаја на аеродрому у Хонгконгу, једном од најпрометнијих чворишта на свету, за коју су одговорни демонстранти. У међувремену, протести су се прелили и на железничку станицу у Хонгконгу, што је довело до потпуног колапса у саобраћају. Светски медији оцењују да је ситуација више него алармантна.

Кинеска влада каже да су протести «опасно близу тероризму који представља егзистенцијалну претњу грађанима те територије». Протести у Хонгконгу који трају више од девет недеља, у последње време су и насилни. Демонстранти блокирају путеве, бацају цигле, јаја и Молотовљеве коктеле на полицијске станице.

И шефица хонгконшке владе Кери Лам упутила је упозорење демионстрантима рекавши да је ситуација «достигла опасан ниво и да насиље током протеста може све гурнути на пут без повратка». Она је рекла да дијалог може да почне једино када насиље престане и навела да «полиција на протестима користи најмањи ниво силе у тешким околностима».

ЗАХТЕВ ИЗ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

Генерална секретарка УН за људска права Мишел Башле затражила је независну истрагу прилика у Хонгконгу због сумње на полицијску бруталност према учесницима протеста у тој аутономној кинеској територији.

И. Станојевић

http://www.novosti.rs

 

 

 

Армија Кине све ближа Хонгконгу

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »