АЛБАНЦИ У СИРИЈИ — ПОСЛЕДЊА ЛИНИЈА ЏИХАДА

У светској науци, публицистици па и политици, опште је прихваћено мишљење да су Албанци потпуно секуларан народ који је превазишао своје верске противречности зарад остваривања националног идеала, међутим у пракси ситуација је у потпуности другачија. Доказа за то има на претек.

Као што је већ добро познато, велики број страних бораца који су приступили организацији Исламска држава у Сирији и Ираку чине албански муслимани и то пре свега са Косова и Метохије, који у име Алаха воде џихад за стварање новог панисламског халифата. Према последњим анализама чак 403 Албанаца се територије Косова и Метохије приступило је Исламској држави, а међу њима има и жена и деце. Наравно нису се само албански џихадисти са Космета упућивали на блискоисточна ратишта. Из Македоније, Исламској држави је приступило 207 бораца, из Албаније 107…

Врло је битно напоменути да су албански џихадисти захваљујући својој суровости као и посвећености идеалу, а то је стварање новог панисламског халифата, врло брзо заузели лидерска места у хијерархији Исламске државе. Типичан пример је, сигурно и најпознатији албански џихадиста, Лавдрим Мухаџери из Качаника, који био је командант једне јединице Исламске државе у Сирији, сачињене од Албанаца.

И данас када Исламска држава и њој сродне организације нису на врхунцу моћи, борбе у Сирији и Ираку и даље трају, а у њима као и претходном периоду учествују бројни Албанци. То потврђује и извештај америчке Војне академије и Центра за борбу против тероризма у којем се наводи да је у Сирији, у области око Идлиба, и даље активна јединица Албанаца под називом „Џамати Албан“, која се бори у саставу групе Хајат Тахрир ал Шам (ХТШ). Ова катиба (борбена јединица) представља последњи облик организоване џихадистичке борбе у региону. Чине је Албанци, пре свега са Космета и Северне Македоније. На челу групе налази се 42-годишњи Абдул Јашари познат и као Абу Катада ал Албани, који је врло високо рангиран у џихадистичким круговима и војни је саветник Абу Мухамеда ал Голанија, бившег лидера Џабхат ал Нусра фронта а сада вође ХТШ. У саопштењима ове џихадистичке организације Јашари, иначе становник Северне Македоније, наводи се као високо рангирани члан Савета организације који настоји да успостави примирје са организацијом Хураа ал Дин, иначе фракцијом Ал Каиде. Новембра 2016. године америчка администрација прогласила је Јашарија за једног од најтраженијих светских терориста.

Група „Џамати Албан“, врло је активна у пропагандним активностима, тако су августа 2018. године објавили снимак од 33 минута о албанској јединици снајпериста, њиховој обуци, тактици, најмодернијем наоружању које користе, а о томе је извештавао и француски лист „Франс Соир“.

Ове информације потврђују да су Албанци одувек били, а и још увек су, стуб џихада у Сирији и Ираку. Своју посвећеност доказали су спремношћу да се до последњег даха боре за оно што је њихова верска обавеза.
Оно што инспирише албанске муслимане као и њихову браћу по вери широм света, да се упуте на блискоисточна ратишта и приступе Исламској држави, или некој од сродних исламских екстремистичких организације јесте ригидно, вахабистичко тј. неосалафистичко виђење ислама. Вахабизам се међу Албанцима, пре свега са Космета, ширио кораком од седам миља, као ни на једној другој територији насељеној муслиманским становништвом. Вахабизам се залаже за ревитализацију „чистог“ изворног ислама, који је практиковао Мухамед и његови следбеници и одбацивање свих покушаја иновација унутар исламске религије.

Према албанским изворима, више од 50 хиљада Албанаца, само на Космету практикује овај најрадикалнији облик ислама.

Милан Вукелић
Докторанд Факултета политичких наука у Београду специјализован за питања исламског фундаментализма и екстремизма

АЛБАНЦИ У СИРИЈИ — ПОСЛЕДЊА ЛИНИЈА ЏИХАДА

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »