Млади у Србији више за Русију него за ЕУ

Mлади у Србији сматрају да би Србија приликом креирања спољне политике више требало да се ослања на Русију него на Европску унију, показују подаци Алтернативног извештаја о положају и потребама младих у Србији.

фото: Кровна организација младих у Србији Истраживање о ставовима младих

Аутори истраживања, Кровна организација младих у Србији (КОМС), напомиње да је важно истаћи да је проценат одговора оних који мисле да би Србија требало да се ослања на Русију у спољној политици порастао за више од 5 одсто, па је тако сада међу младима у Србији доминантно мишљење да би Србија требало највише да се у спољној политици ослања на Русију — 32,7 одсто.

На другом месту после Русије налази се ЕУ (21%), па САД (5%).

У КОМС-у наводе да је ово поглавље указало на вредности које негују млади у Србији.

Међу младима расте подршка ставовима да је Србији потребан лидер и јак вођа кога ће народ следити и више од половине младих има такав став. Такође, ово поглавље је указало на тенденцију пораста негативних ставова младих према ЕУ и европским интеграцијама Србије.

У истраживању се показало да су резултати у погледу ослањања на ЕУ опали у сразмери са опадањем подршке уласку Србије у ЕУ.

У поређењу са претходним годинама, настављен је тренд пада подршке уласку Србије у ЕУ, а ове године млади у Србији виде Русију као земљу у односу на коју би Србија
требало да креира спољну политику и на коју би требало да се ослања.

Млади у Србији више за Русију него за ЕУ

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »