Министар Вукосављевић упутио писмо Ватикану због мисе на Новом брду: Πровокације клера

Поводом инцидента на Косову и Метохији који су изазвали албански бискупи служећи мису на остацима православне катедралне цркве Светог Николе у Новом Брду, министар културе Владан Вукосављевић посетио је Папски нунцијант у Београду и његовој екселенцији Луцијану Суријану уручио писмо за кардинала Ђанфранка Равасија, председника Папског савета за културу.

У писму, министар Вукосављевић је позвао кардинала Равасија да покрене иницијативу и предузме кораке «како албански католички клер на територији самопроглашене државе Косово не би на овај начин непотребно провоцирао напетост и скрнавио верске и културно-историјске споменике српског народа, чији су настанак, намена и традиција у међународној стручној литератури издашно документовани».

Министар је истакао да Србија и Ватикан негују наглашено добру сарадњу и подсетио кардинала да је у 14. и 15. веку постојала црква Santa Maria del Monte Nuovo за западне вернике, чији запуштени остаци и данас стоје на новобрдским ископинама, и албански верници би тај локалитет могли да уреде и користе по жељи.

— Богата традиција хришћанске културе на Балкану и у Србији може и треба да омогући и католичким и православним верницима да достојанствено обављају своје обреде у сакралним објектима који представљају израз њихове вере и културног наслеђа — наводи се писму.

Министар је изразио наду да ће садржина писма бити пренета надлежнима за спољну политику у Римској курији.

Министар Вукосављевић упутио писмо Ватикану због мисе на Новом брду: Πровокације клера

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »