Главни «борци» хемијским оружјем оживљавају употребу високо токсичних бомби

У скорој будућности у САД би могла бити укинута забрана употребе  М44, познатијих као цијанидне бомбе,преносе амерички медији.

Званично, М44 је креирана да уништи дивље животиње: којоте, дивље лисице и псе луталице. Када се механизам активира, он ослобађа високо токсични натријум цијанид у ваздух.

Цијанидне бомбе популарне су међу пољопривредницима који се залажу за укидање ограничења употребе. Проблем је што дивље животиње не могу постати жртве двосмислене замке. Заправо, управо је та чињеница забранила употребу замки М44. Према службеним подацима, цијанидним бомбама у 2018. години убијено је више од 6,5 хиљада животиња. Међу њима је било и преко две стотине „случајних жртава“, укључујући медведа.

Међутим, према америчком Центру за биолошку разноликост, подаци које је објавио Вашингтон сувише подцењени. То је због чињенице да су агенције које се баве заштитом дивљих животиња „ноторне по неквалитетном прикупљању информација“.

Један од најконтроверзнијих инцидената са М44 догодио се 2017. године, када је бомба цијанидом детонирајућом бомбом повредила дечака и убила његовог пса. Породица детета поднела је тужбу против државе, што је довело до увођења забране М44.

 

Главни «борци» хемијским оружјем оживљавају употребу високо токсичних бомби

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »