Амерички медији: Вашингтон се игра организујући војне вежбе Украјина-НАТО дуж руских граница

 Стручњак америчке морнарице Лајл Голдстајн је у часопису „Нешенел интерест“ коментарисао ко би био јачи уколико би се десио сукоб САД и Русије на мору.

фото:Спутњик

Како преноси Спутњик, претња од сукоба између Русије и Сједињених Америчких Држава на Црном мору је сасвим реална, али руска морнарица ће уништити снаге НАТО-а у првим сатима сукоба, пише стручњак америчке морнарице Лајл Голдстајн.

Голдстајн је истакао да Вашингтон наставља да погоршава ситуацију и повећава степен напетости са Москвом, организујући војне вежбе Украјина-НАТО дуж руских граница.

«Вашингтон не схвата у потпуности опасност таквих маневара. Заправо, није тешко замислити рат између САД и Русије, који би почео због случајног потапања брода НАТО-а који учествује у војној вежби неексплодираном мином у тако опасним водама», истиче он.

Према његовим речима, у случају таквог сукоба, снаге НАТО-а, са изузетком Турске, на Црном мору неће имати реалан војни значај.

Према конвенцији из Монтреа, амерички носачи авиона не могу да прођу кроз турске мореузе. У супротном би их одмах уништиле руске подморнице, ракетни системи, ракетни чамци и морско ваздухопловство опремљено хиперсоничним противбродским ракетама, као што је нови систем «Кинксал».

Говорећи о значају носача авиона, који се сматрају поносом и главном снагом америчке морнарице, аутор сматра да би Вашингтон требало да преиспита своју стратегију и, решавајући се њиховог култа, почне да развија подводно наоружање и најновије беспилотне летелице.

Амерички медији: Вашингтон се игра организујући војне вежбе Украјина-НАТО дуж руских граница

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »