Албанци с Косова формирали етнички чисту јединицу у Сирији

Један број Албанаца с Косова, који се придружио Исламској држави и наставио да ратује у Сирији окупљен је у једној етнички чистој јединици под називом «борбена група» и сматра се «најстрашнијом» на сиријским ратиштима — то је забележено у Извештају Војне академије и центра за борбу против тероризма САД, пише портал «Метро њуз».

«Последње активно присуство џихада из региона у Сирији је етничка албанска јединица у оквиру ХТС-а. Албанска заједница је ‘Катиба’ (борбена јединица) коју чине етнички албански борци који делују око северозападне сиријске провинције Идлиб», наводи се у Извештају, преноси приштинска Газета експрес.

Припадници ИД из других земаља Западног Балкана, наводи се, ратују у Сирији уједињени са припадницима других народа, а само Албанци имају своју етнички чисту јединицу, која је добро припремљена и у доброј је војној форми.

Моноетничка јединица Албанаца има своју командну структуру, што указује да њихов број није занемарљив.

Наводи се и да су за разлику од других земаља Западног Балкана, које борцима на страним ратиштима изричу жестоке казне када се врате кући, Приштина је у том погледу, кажу, толерантна и просечна казна затвора која им се изриче је око 3,5 године.

Као резултат тога, око 40 одсто осуђених за терор

Албанци с Косова формирали етнички чисту јединицу у Сирији

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »