У сукобима у Јемену 40 погинулих, 260 повређених

Најмање 40 људи је погинуло, а 260 је повређено током неколико дана оружаних сукоба у економској престоници Јемена Адену, навела је у специјалном извештају који је објављен хуманитарна координаторка у Јемену Лисе Гранде.

«На десетине цивила је убијено и рањено од 8. августа, када су избиле борбе у граду Адену. Прелиминарни извештаји показују да је чак 40 људи погинуло, а 260 рањено», каже се у извештају, пренео је Тасс.

Према речима координаторке УН, хуманитарне организације су на терену и наставиће да делују.

«Наша главна брига тренутно је слање медицинских тимова за спашавање повређених. Такође, смо веома забринути извештајима да цивилима заробљеним у кућама недостаје хране и воде», рекла је Гранде.

Координаторка УН је позвала сукобљене стране да «поштују обавезе према међународном хуманитарном закону и учине све што је могуће да заштите све јеменске цивиле из свих делова земље».

Иначе, коалиција коју предводи Саудијска Арабија позвала је сепаратисте који се боре за независност југа Јемена да се повуку са положаја који су јуче заузели, преноси Ројтерс. 

Коалиција која војно интервенише у Јемену саопштила је да је гађала положај који представља претњу влади у Јемену где су сепаратисти заузели председничку палату и три касарне на југу земље.

Сепаратисти су у суботу заузели три касарне и председничку палату у Адену.

Ситуација у Јемену је додатно хаотична пошто влада, коју подржава арапска коалиција, ратује од 2015. против шиитских побуњеника из покрета Хути.

Више од 10.000 људи је погинуло, а милиони су расељени у рату који је довео до тешког разарања и широко распрострањене глади у најсиромашнијој земљи арапског света.

У сукобима у Јемену 40 погинулих, 260 повређених

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »