У Прагу одржана «Парада поноса» уз присуство око 30 хиљада људи

Центром Прага прошло је око 30.000 људи који су учествовали у деветој Паради поноса, којом се традиционално од 2011. године завршава седмодневни фестивал посвећен борби против дискриминације сексуалних мањина.

ЛГБТ обележја(Фото : Лола Ђорђевић)

На челу поворке од 21 возила и око 30.000 учесника био је градоначелник Прага из Пиратске странке Здењеко Хжиб. Манифестација је протекла без већих инцидената, иако су противници више пута и на разне начине покушали да је омету.

На почетку параде на Вацлавском тргу појавило се неколико људи са заставама са порукама да учесници треба да се плаше божјег гнева. Полиција касније није допустила ни да десетак грађана заустави поворку, тако да се њихов ненајављени протест против прајда свео на поворке ЛГБТ активистима «У гасне коморе».

Непозната особа ноћас је покушала да спречи учеснике параде да се са моста преко Влтаве попну у парк Летна, где се парада завршава великим концертом. На степенице је просуто око 20 литара уља, али када се поворка појавила на том месту, степенице су већ биле очишћене и траса проходна.

У Прагу одржана «Парада поноса» уз присуство око 30 хиљада људи

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »