Бериша згажен после изјаве о Рамушевим зверствима

«Кујтум Бериша (32), из Истинића код Дечана, који је у фебруару 2007. године под никада до краја неразјашњеним околностима страдао, био је заштићени сведок Хашког трибунала у предмету против Рамуша Харадинаја. Ми смо га чували. Имали смо такво наређење и извршавали смо га беспрекорно. Тог 17. фебруара изненада је отпутовао за Подгорицу, где је погинуо у сумњивој саобраћајној несрећи».

Ово је за «Новости» испричао један бивши припадник Управе полиције Црне Горе, који је био укључен у програм заштите Берише, човека чију су супругу силовали терористи ОВК и који је имао сазнања о монструозним злочинима бившег команданта ОВК.

Повод за подсећање на мистериозну смрт човека који је после прогона са КиМ становао са породоцом у насељу «Риверсајд» крај Берана, лаж је коју је изрекао Харадинај у интервјуу за «Франкрфуртер алгемајне цајтунг».

Био је један сведок против мене који је погинуо у саобраћајној несрећи са пијаним Србином у Црној Гори. Али тек после његове смрти се сазнало да се његово име налази на списку сведока против мене — казао је Харадинај прекјуче за немачки лист.

Према информацијама «Новости», несрећни Бериша је у Црној Гори дао изјаву истражитељима из Хага 11. маја 2004. године, после чега је био «надгледан». Како и не би, када је потанко описао бројне злочине свог комшије Рамуша и његовог брата Даута, али и Рамушевог заменика Идриза Баљаја званог Тогер.

Говорио је о убиствима српских полицајаца, али и Албанаца, које је починила ова тројка, чиме се Тогер хвалисао. Набрајао је и силовања Српкиња, стрељања, најсвирепија злостављања које може да смисли људски ум.

Тела пронађена код Радоњићког језера

Бериша је помињао и «фабрику смрти», ликвидације у околини Радоњићког језера, као и да је Харадинај цивиле присиљавао да учествују у шверцу муниције и наоружања из Албаније, али их користио и као живи штит у борбама против српских снага безбедности.

Према добро обавештеним изворима, он је после низа наводних сукоба у насељу «Риверсајд», за које његова породица не зна, добио «добронамерни савет» да на кратко време оде у Подгорицу. Тако је и учинио две недеље пре погибије. Помињало се и да је на дан погибије под точковима кола у насељу Коник, Кујтим имао разговор са једним страним званичником…

Владимир Вукчевић, некадашњи тужилац за ратне злочине, помињао је својевремено да је Бериша «јурен аутомобилом у уској једносмерној улици док није прегажен»… Иначе, његово страдање није изазвало пажњу званичне Црне Горе, па је штуро саопштење издато тек после инсистирања медија..

фото:Новости

СТРАДАЛО 30 ОСОБА

У поступку против Харадинаја пред Хашким трибуналом било је око 80 сведока, а скоро половина је своје исказе давала под заштитом.

Процене су да је око тридесет сведока Албанаца у том периоду убијено или нестало.

Неки од њих су били припадници ОВК, а неки Албанци који нису подржавали ту терористичку организацију и сами су крајем деведесетих били жртве Харадинајевих злодела.

НИ РЕЧ ОД ПОЛИЦИЈЕ

 Није нам познато да се са неким у насељу свађао — казао је «Новостима», дан после Кујтимове погибије, његов брат Џафер, који није желео да детаљније говори за новине.

Он тврди и да није знао да је Кујтим дао исказ хашким истражитељима, а да је за његову трагичну смрт сазнао од родбине.

— Полиција није ни долазила да нас обавести.

М. СЕКУЛОВИЋ

http://www.novosti.rs/

Бериша згажен после изјаве о Рамушевим зверствима

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »