Афера „Рекет“ уздрмала власт у Скопљу: Заев одбацује „везу“ са уцењивачем

Мега афера „Рекет“ у Републици Северној Македонији (РСМ), лиферовањем доказних видео и аудио материјала преко италијанског десничарског листа „Ла Верита“, истерује из заклона и највише личности власти у Скопљу, укључујући и „прозваног“ премијера Зорана Заева који је у суботу одбацио сваку повезаност са осумњиченим уцењивачем Бојаном Јовановским, познатијим као Боки 13.

— Најоштирије, категорично и одговорно одбацујем било какву повезаност, сарадњу или комуникацију са осумњиченим Бојаном Јовановским у вези случаја „Рекет“, написао је Заев на свом фб профилу, изазван објавом нових снимака италијанског листа „Ла Верита“, на којима Јовановски у разговору са уцењеним Јорданом Камчевим, спомиње управо име премиејера.

Случај “Рекет” показује да оно за шта смо се борили заједно са грађанима, наводи Заев, ступа на сцену. Правда је на потезу. Свуда у свету, у било којој земљи где власт одлучно и искрено ствара услове да се отворају истраге против свакога где постоји и најмање сумње, свугде је било тешко и трауматично, наводи Заев.

Неће бити лако ни код нас. Биће тешко и имаће траума, али само тако ћемо бити држава где влада право, само тако ћемо бити држава какву сви желимо. Позивам на темељну и независну истрагу, која мора да заврши што је могуће пре и мора да покаже све детаље. Резултат истраге мора да донесе преузимање одговорности, искључиво сагласно доказима и у сагласности са словом права. Одговорност мора да постоји и за оне који су осмислили и за све оне који чине све да се спасу и притом се представљају као жртве, написао је Заев.

У најновијој објави разговора како наводи, „неки од осумњичених спомињу и злоупотребљавају и моје име. Притом се износе лажи и бесмислице у циљу да један саговорник ојача своју позицију моћи и ауторитета пред другим соговорником.

Категорично одбацујући било какву повезаност са Јовановским, Заев прецизира да је са осумњиченим и притвореним уцењивачем једино разговарао о хуманитарним активностима његовог Међународног савеза, „после чега ни ја ни Влада нисмо имали никакву даљу сарадњу, ни формалну, ни неформалну. Појављивао сам се на интервјуима у 1тв, као што се редовно појавувљујем и на свим другим телевизијама и медијима, у интересу отворености према јавности.“

Из владајућег СДСМ-а лидера и премијера Заева саопштењем је у суботу, (после објаве новог прилога о скандалозном уцењивачком „послу“ изнуде од Камчева, тешке 1,5 милиона вера, за спас од прогона Специјалног јавног тужилаштва као првоосумњиченог у премету „Империја“), указано да су „подстрекачи, организатори и креатори случаја „Рекет“ људи повезани са ВМРО-ДПМНЕ“.

„Снимак је разлог више да се убрза истрага и да пружи одговоре за подстрекаче, организаторе и оне који су осмислили овај случај. Тајкуни које је створио режим, помогнути Христијаном Мицкоским и ВМРО-ДПМНЕ, чине све да сруше правну државу, да угрозе евро-интеграције земље, да се не донесе закон о Јавном тужилаштву, представљајући се као жртве и да се спасу. Лица која су на снимцима директно су повезана са ВМРО-ДПМНЕ, као и лица која објављују материјале. То су шеме Николе Груевског. Свако ко се надао да ће објавом видео материјала компромитовати доказе да не буду предмет у судском поступку и да ће се спасити кривице – преварио се“, наводи се у саопштењу СДСМ-а.

Лидер опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Мицковски пак, на својој фб страници написао је да сада треба „оставити по страни маске које Заев мења по потреби, да се фокусирамо на реалност. А, она је таква да као на тацни имамо сервиран криминални октопод, огољен и размонтиран готово до последње ћелије. Главна претња и препрека за правду у Македонији је управо врхушка на власти од које тај криминални октопод са свим његовим учесницима од првог до последњег налази своју снагу“.

Док траје истрага Државног јавног тужилаштва у РСМ, у случај „Рекет“, неочекивано, очито наменски темприрано, укључио се италијански лист „Ла Виерита“ објавом серијала „позајмљених видео и аудио записа из достављеног доказног материјала о исплати 1,5 милиона евра предузетника Јордана Камчева двојици сада притворених „посредника“ Бојану Јовановском („Боки трендићи“), и Зорану Милевском Кичевцу, за помоћ у избављивању од робије у случају „Империја“ по оптужници Специјалног јавног тужилаштва (СЈО) тужитељке Катице Јаневе.

МЕКША“ ПОЗИЦИЈА ЗА ПРИСТУП ЕУ

Француски амбасадор у Скопљу Кристијан Тимоние је оценио да би поводом афере „Рекет“, требало предузети „све потребне поступке у најкраћем могућем року, да се види да се води веродостојна истрага која не прави дистинкцију по томе са колико високе позиције су инволвирани и какве су њихове функције, и која ће показати да је време некажњивости завршено“.

У контексту очекиване одлуке за почетак преговора РСМ са ЕУ у октобру, Тимоние упозорава да је позиција ове земље сада „мање чврста“, због догађања око случаја „Рекет“ и немогућности да се постигне договор о закону за Јавно тужилаштво.

М.Станчић

http://www.novosti.rs/

 

 

 

Афера „Рекет“ уздрмала власт у Скопљу: Заев одбацује „везу“ са уцењивачем

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »