У БиХ спремни за «не дај Боже ситуацију»: Сваки 12. становник наоружан

Према швајцарском истраживању, у Босни и Херцеговини постоји скоро 353 хиљаде регистрираног, и чак 832 хиљаде нерегистрираног оружја, пише Аваз.

Босна и Херцеговина се, према извештају швајцарске организације “Смол Армс Сурвеј”, налази на 13. месту светске листе по броју оружја на стотину становника.

Међу 832.000 нерегистрованог оружја, налазе се читави арсенали — од аутоматског, преко пушкомитраљеза, до “зоља”, бомби…

И раније су рађена истраживања и указивано је на проблем нелегалног држања оружја. Међу 832.000 нерегистрованог оружја налазе се читави арсенали аутоматског оружја, пушкомитраљеза, “зоља”, бомби… «То је рецидив сукоба који смо имали, али и страха грађана да би могло доћи до новог рата», каже за «Аваз» Денис Хаџовић , директор Центра за студије безбедности.

«Мораћемо озбиљно да се позабавимо тим проблемом, јер су земље Европе усвојиле акционе планове управо због кријумчарских рута оружја, које крећу с Балкана. Према важећем закону, грађани БиХ у свом власништву могу имати пиштољ након што добију одобрење надлежног МУП-а те ловачко наоружање. Све друго је нелегално и морало би се предати», каже Хаџовић.

Сваки 12. становник БиХ легално наоружан

Према подацима званичника Министарства унутрашњих послова, у Босни и Херцеговини прошле године легално су регистрована 278.272 комада оружја. Отприлике сваки 12. становник БиХ легално је наоружан, преноси Тањуг.

Пред државним парламентарцима ускоро би требало да се нађе Извештај о раду Координационог одбора за контролу малог и лаког наоружања у Босни и Херцеговини за 2018. годину. У овом извештају наведено је да је Координациони одбор за контролу малог и лаког наоружања у БиХ током прошле године радио и на прикупљању статистичких података о легално регистрованом оружју у БиХ.

Србија и Црна Гора, према истом извештају, имају 39,1 комад оружја на стотину становника, а САД чак 120,5

Србија и Црна Гора, према истом извештају, имају 39,1 комад оружја на стотину становника, што је последица, како се истиче, колективне психозе и митоманије.

У светским оквирима, без премца су Сједињене Америчке Државе, које имају чак 120,5 комада оружја на стотину становника. Недавни масакри у САД навели су и председника Доналда Трампа да од Конгреса затражи усвајање строжијих провера приликом куповине оружја.

У БиХ спремни за «не дај Боже ситуацију»: Сваки 12. становник наоружан

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »