Афера «рекет»: Италијанска „веза“ (не)дотиче Заева?

У јеку опсежне истраге у случају мега афере „Рекет“ у Републици Северној Македонији (РСМ) Државном јавном тужилаштву неочекивано „помаже“ италијански десничарски лист „Луј Виерита“ објавом серије видео и аудио записа из достављеног доказног материјала о исплати 1,5 милиона евра предузетника Јордана Камчева двојици „посредника“ Бојану Јовановском познатијем као Боки 13, и Зорану Милевском Кичевцу, за спашавање од затвора у случају „Империја“ по оптужници Специјалног јавног тужилаштва (СЈО) тужитељке Катице Јаневе.

фото: Н1

Јовановски и Милевски су тренутно у истражном затвору у Скопљу, а Камчев, као сведок, жртва изнуде у предмету „Рекет“, један од најбогатијих Македонаца, тренутно је на слободи, после хапшења новембра 2018. на почетку истраге у предмету «Имеприја» СЈО. Камчев је осумњичен је за тешка кривична дела у удруженој криминалној групи за прање новца, злоупотребу службеног положаја и пружања повластица повериоцима.

Обелодањивање нових видео „прилога“ италијанског листа, „врте“ не само портали у РСМ, него и у читавом региону, делом и уз отворене сумње у могућност директне повезаности са актерима изнуде највиших кругова државне власти у Скопљу, на челу са премијером Зораном Заевом.

У делу скопских медија отворено се прозива Заев да је несумњиво знао о «бомбашком милионском рекету и о умешаности Катице Јаневе у афери». Најављује се да ће, прилозима италијанског листа, како се прецизира у коментарима, неминовно „раздрмати влада у Скопљу“.

У првом делу „позајмљеног“ доказног материјала је и видео-снимак на коме Камчев предаје новац Бокију 13, („Боки трендићи“), који наводно треба да „среди“ са тужиоцем, Јаневом, којој су власти накоњене, ослобађање казне у случају „Империја“.
У објави најновијих видео прилога листа „Ла Верита“, о случају „Рекет“, на снимцима се чује, наводно и глас тужитељке Јаневе, као и предметног тужиоца у случају „Империја“ Лиле Стефанове.

Из Владе РСМ у петак су негирани наводи појединих медија да су осумњичени у корупционашком скандалу 20. фебруара ове године били у Влади или у гаражи Владе.
— Неистина је да су осумњичени били у гаражи Владе и зато захтевамо да повучете ове вести и објавите изјаву о одбацивању одговорности, наводи се у захтеву упућеном појединим медијима у РСМ.

Осумњичени су претходно, према информацијама италијанског портала, у кући Камчева преузели изнуђени новац спакован у торби „тешкој“ 1,5 милиона евра, уз посебну „спецификацију“ новчаница, „маскирно“ прекривен бугарским новинама..

Државни јавни тужилац Љубомир Јовески је изјавио да ће свако ко је укључен у случај „Рекет“ бити испитан, без изузетка.

— Тужилаштво поступа неселективно и уверавам јавност да ће свако ко је укључен у конкретно дело бити саслушан и испитан и после потпуног рашчишћавања истраге, сагласно закону, биће донета одлука јавног тужилаштва, прецизирао је Јовески.
Случај „Рекет“ је зачет у другој половини априла када је ппремијер Заев Јавном тужилаштву за прогон организованог криминала пријавио „случај изнуде од познатог предузетника“, потврдила је тужитељка Вилма Рускоска.

Захтев за изнуду од стране приведених Јовановског и Милевског, оштећени сведок Камчев најпре је пријавио – премијеру. Заев је на конференцији за новинаре у Влади потврдио да су му се „биснисмени, који нису из Скопља, обратили да су били уцењени“.

И, то је „као што поступа сваки грађанин, тако је поступио и премијер, и то је пријаваио“, рекао је Заев. Из тужилаштва за организовани криминал у Скопљу је то потврђено. Потом је 2. маја почела истрага у случају „Рекет“…

НАЈАВА КАТИЦЕ ЈАНЕВЕ

Када буду изнети детаљи десетине истрага спремљених за брзо процесуирање, од стране СЈО, најавила је специјална тужитељка Катица Јанева, „много тога ће бити јасније за јавност“.

— У тим истрагама су и осумњичени надам се да ће бити и оптужени, бивши и садашњи функционери у власти и значајне партијске личности, па отуда је и јасно зашто неко свим силама и невиђеном медијском хајком покушава да угрози мој и кредибилитет СЈО као и свих других тужиоца, а тиме покушава да уништи кривичне предмете који се воде у тужилаштву. Надам се да се то неће догодити, изјавила је челница СЈО у оставци Катица Јанева.

М. Станчић

http://www.novosti.rs/

Афера «рекет»: Италијанска „веза“ (не)дотиче Заева?

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »