Захтев за већу контролу оружја у САД мораће да сачека крај годишњег одмора

Лидер републиканске већине у Сенату Мич Маконел одбио је захтев више од 200 америчких градоначелника да горњи дом Конгреса САД прекине летњу паузу и одобри предлог закона о контроли оружја, после масовних убистава у Охају и Тексасу прошлог викенда, у којима је убијена 31 особа.

Мич Маконел је рекао да неће сазвати раније заседање Сената, пренео је Ројтерс.

«Имаћемо дискусију две партије и кад се вратимо (са паузе). Надам се да ћемо моћи да усвојимо нешто», рекао је Маконел за радио-станицу «WHAS» у Кентакију.

Америчка конференција градоначелника, која заступа 214 градова на чијем челу се налазе и републиканци и демократе, поручила је претходно лидеру републиканске већине у Сенату Мичу Маконелу и демократском лидеру Чаку Шумеру да је неопходно хитно усвојити предлог који је у Представничком дому одобрен још у фебруару.

Законским предлогом предвиђене су безбедносне провере свих купаца оружја, а период чекања за куповину се продужава са три на 10 дана, ако после брзе провере постоје одређене недоумице у погледу потенцијалних купаца, преноси Глас Америке.

Шумер је већ затражио од Сената да усвоји предложене мере, али је Маконел блокирао гласање јер им се противи.

«У 2019. години већ је било више од 250 масовних пуцњава», поручили су у писму челници америчких градова и истакли да су «трагични догађаји» у Ел Пасу у Тексасу и Дејтону у Охају најновији подсетник да земља не може више да чека да федерална влада предузме неопходне мере.

Председник Доналд Трамп, који је у среду разговарао с преживелима најновијих напада, рекао је да постоји већа спремност да се уведу безбедносне контроле купаца оружја.

То је, међутим, саопштио и после масакра у средњој школи у Паркленду, на Флориди, прошле године, пре него што је одустао због противљења Националног удружења власника ватреног оружја.

Танјуг

Захтев за већу контролу оружја у САД мораће да сачека крај годишњег одмора

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »