Уз руски «РЖД Интернешнл» све тече по плану: завршено две трећине вијадукта «Чортановци»

Председник Републике Србије Александар Вучић, потпредседница Владе, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић и Изванредни и Опуномоћени Амбасадор Русије у Србији Александр Боцан-Харченко обишли су 9. августа радове на изградњи вијадукта у плавном делу Дунава на деоници Стара Пазова – Нови Сад пруге Београд – Будимпешта, које изводи руска компанија „РЖД Интернешнл“.

Обилазак радова на вијадукту „Чортановци“ (фото:Лола Ђорђевић)

Гости су дали највишу оцену току радова на највећем железничком градилишту у источној Европи, а такође су са руководством „РЖД Интернешнл“ размотрили планове за даљу сарадњу.

Александар Вучић је имао прилике да лично сагледа размере изградње, попевши се на распонску конструкцију вијадукта Чортановци од 18 метара.

„Ово је симбол успеха, посебно за грађане који ће користити ову пругу.  Ово ће да промени изглед Србије“, изјавио је Александар Вучић.

Вучић и Харченко(фото:Лола Ђорђевић)

„РЖД Интернешнл“ изводи радове на изградњи и модернизацији железничке пруге на деоници Стара Пазова – Нови Сад.

У месту Чортановци гради се двоколосечни вијадукт у плавном делу реке Дунав и железнички тунел. У овом тренутку укупан проценат спремности на тим објектима се приближава 70%.

Изградња вијадукта „Чортановци“ (фото:Лола Ђорђевић)

Дужина вијадукта износиће око 3 км. У овом тренутку је завршена изградња свих стубова, као и 10 распонских конструкција на овом мосту који је јединствен за Србију.

На железничком тунелу Чортановци завршено је већ више од половине његове дужине.

На објектима је ангажовано 706 људи и 137 јединица грађевинске и пружне механизације.

Обилазак радова на вијадукту „Чортановци“ (фото:Лола Ђорђевић)

„РЖД Интернешнл“ изводи ове радове у оквиру Анекса бр. 3.1. чија је вредност око 338 милиона долара уз основни Уговор за изградњу и модернизацију железничке инфраструктуре Србије. Завршетак изградње предвиђен је за 2021. годину.

У јануару 2019. године између „РЖД Интернешнл“ и „Инфраструктуре железнице Србије“ а.д. потписан је нови уговор, који обухвата пројектовање и изградњу Јединственог диспечерског центра (ЈДЦ) за управљање саобраћајем возова у Републици Србији.

Обилазак радова на вијадукту „Чортановци“ (фото:Лола Ђорђевић)

Руски стручњаци су већ обишли железничке објекте за опремање ЈДЦ, дискутује се о техничком задатку и обимима пројектних радова.

Сергеј Павлов, генерални директор „РЖД Интернешнл“(фото:Лола Ђорђевић)

„За време нашег рада у Републици Србији успоставили смо продуктивну интеракцију са руководством земље и нашим инвеститором – „Инфраструктура железнице Србије“, што нам омогућава да ефикасно организујемо радни процес чак и на најкомпликованијим и највећим пројектима. Имамо намеру да и даље улажемо све напоре у модернизацију железничке инфраструктуре земље“, рекао је Сергеј Павлов, генерални директор „РЖД Интернешнл“.

Уз руски «РЖД Интернешнл» све тече по плану: завршено две трећине вијадукта «Чортановци»

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »