Румунија хитно уводи доживотну казну за силовање и педофилију

Румунија ће хитно увести нови закон којим ће бити уведена казна доживотног затвора за силовање и педофилију, изјавила је румунска премијерка Виорика Данчила.

Она је то изјавила након што су ДНК тестови потврдили да је киднапована девојка Александра Мачешану (15), која је нестала 24. јула, убијена.

Тај случај је изазвао огорчење у Румунији и разоткрио многе недостатке у полицијском и правосудном систему земље.

Механичар (65) из града Каракала на југу земље признао је да је убио Александру Мачешану и једну осамнаестогодишњу девоју која је последњи пут жива виђена у априлу.

«Имаћемо нулту толеранцију према недостаку човечности и непоштовању грађана», рекла је премијерка Данчила најављујући нове мере владе.

Осуђени педофили и силоватељи сада се суочавају са затворском казном од седам, односно 12 година, с тим да силоватељи могу бити осуђени до 18 година затвора ако њихова жртва умре.

Александра Мачешану три пута је позвала европски број 112 за хитне случајеве и рекла да је киднапована, пребијана и силована, али је полицији требало чак 19 сати да уђу у траг починитељу, у чијем су дому нашли спаљене кости и ДНК доказе.

Начин на који су се власти бавиле овим случајем изазвао је уличне протесте, министар унутрашњих послова поднео је оставку, док су шеф румунске полиције и неколико високих званичника отпуштени, а више њих налази се под истрагом због спорог реаговања.

Румунија хитно уводи доживотну казну за силовање и педофилију

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »