Мектић: Хрватска крши међународно право, злоставља мигранте

Министар за безбедност Босне и Херцеговине Драган Мектић поновио је данас оптужбе на рачун хрватске полиције због кршења међународног права и билатералних споразума присилним враћањем илегалних миграната у БиХ, које, како је навео, при томе злоставља.

foto:BBC

То је, како је навео, случај и са 18 повређених миграната пронађених јуче у околини Велике Кладуше.

«Према информацијама којима располажемо и како су нам мигранти испричали, хрватска полиција их је код Велике Кладуше физички злостављала, употребљавала присилу и онда их довела на врло неприступачан терен где их је практично натерала да се низ једну врло стрму литицу враћају у БиХ», рекао је Мектић, преноси Index.hr.

Он је навео да је у току истрага како би се утврдило да ли су хрватски гранични полицајци протерујући илегалне мигранте повредили територијални интегритет БиХ тако што су прешли на њену територију и додао да постоје индиције да се и то догодило.

Мектић је нагласио да ће министарство саставити извештај о том случају и послати га Председништву БиХ јер је, као је рекао, реч о међудржавном проблему у односима с Хрватском.

Портал Klix.ba објавио је  да су припадници Граничне полиције Хрватске незаконито упали на територији Босне и Херцеговине како би пребацили 18 повређених миграната у БиХ.

Министарство унутрашњих послова Унско-санског кантона и Гранична полиција БиХ потврдили су да се инцидент догодио, али нису желели да дају детаљније информације.

Мектић: Хрватска крши међународно право, злоставља мигранте

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »