Јапан обележава 74. годишњицу од бацања атомске бомбе на Нагасаки

Јапан обележава 74. годишњицу америчког нуклеарног напада на Нагасаки, који се догодио три дана после напада на Хирошиму, што је био први напад атомским оружјем у историји човечанства.

Smoldering ruins of Nagasaki, about 700 meters from the hypocenter.

Званичници и грађани сваке године се окупе у Парку мира у Нагасакију, где се у 11.02 часова, када је бачена бомба 9. августа 1945. године, огласе звона и потом минутом ћутања ода пошта за више од 70.000 погинулих.

Амерички бомбардер Б-29 бацио је тада бомбу названу «Дебели човек». Бомба тешка око 4,5 тоне бачена је са висине од 9.600 метара, а експлодирала је после 30 секунди на 500 метара изнад једног тениског терена.

Облак «печурка» који је настао после експлозије достигао је висину од 16.000 метара. Уништено је 70 одсто града, а после 20 минута почела је да пада «црна киша» радиоактивних честица.

Још око 140.000 људи је погинуло када је три дана раније на Хирошиму бачена прва атомска бомба, «Мали дечак». Укупан број жртава, укључујући оне који су у наредним месецима и годинама умирали од повреда и болести узрокованих радијацијом процењује се на око 300.000.

Нуклеарни напади САД резултирали су капитулацијом Јапана 15. августа. Рат је званично завршен две недеље касније, 2. септембра 1945. године.

Од тог напада, ниједан амерички председник није посетио Хирошиму до 2016. године, када је тадашњи председник САД Барак Обама положио венац у меморијалном парку у том јапанском граду.

Обама је тада одао пошту жртвама и руковао се с преживелима напада, али није, као ни његови претходници, упутио извињење, већ је изразио наду да ће ужаси из Хирошиме и Нагасакија довести до «моралног буђења».

 

Јапан обележава 74. годишњицу од бацања атомске бомбе на Нагасаки

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »