Истраживање: Црногорци више верују ЕУ него државним институцијама

Грађани Црне Горе, њих 47 одсто више верује Европској унији него црногорском парламенту (43) и црногорској влади (42 одсто), показало је најновије истраживање Евробараметра урађеног за потребе Европског парламента.

фото: капитал.ба

Према писању подгоричке Побједе, истраживање је показало и да је 90 одсто Црногораца везано за своју земљу, док 10 одсто њих не осећа повезаност, преноси РТЦГ.

Када се ради о ЕУ, 54 одсто је рекло да је везано за ЕУ, док 46 одсто њих није.

Веома позитиван став о Европској унији има 63 одсто Црногараца, а веома негативан њих 18 одсто, док је неутралних 18 одсто, а само један одсто не зна.

За највећи проценат, 36 одсто, чланство у ЕУ значи могућност лакшег путовања, студирања и рада у земљама ЕУ, док за 16 одсто ЕУ гарантује мир.

Како се наводи, Црна Гора је једина анкетирана земља у којој је поглед на националну економију близу просека ЕУ.

На питање како бисте оценили тренутну ситуацију у националној економији, 48 одсто Црногораца каже да је веома добра, док 47 одсто сматра да је веома лоша, док преосталих пет одсто испитаника нема мишљење.

Ситуацијом на послу задовољно је 56 одсто грађана, док је 30 одсто испитаника веома незадовољно.

На питање који су највећи изазови са којима се Црна Гора суочава у овом тренутку, 29 одсто испитаника је рекло да је то незапосленост, за 25 одсто испитаника то је раст цена, инфлација и трошкови живота.

Истраживање: Црногорци више верују ЕУ него државним институцијама

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »