Хрвати опет присвајају Теслу

На Светској изложби Дубаи Експо, која се одржава следеће године, Хрватска пчанира да као једну од најистакнутијих личности своје земље представи и српског научника рођеног у хрватском месту Смиљане Николу Теслу.

Тесла, који је на Википедији на енглеском језику представљен као српско-амерички научник, наћи ће се у друштву хрватских научника и иноватора, као што су проналазач из 16. века Фауст Вранчић, али и, по недавним проценама најбогатији Хрват, Мате Римац, иноватор и власник компаније «Римац аутомобили».

Архитекта које је осмислио хрватски штанд Анте Врбан рекао је за Вечерњи лист да ће посетиоци, поред осталог, моћи да уживају у «соби чула», где ће на беспилотној електрификованој платформи моћи да «осете» Хрватску, тако што ће гледати пројекције праћене мирисом и звуком.

«Платформа ће проћи кроз Модру пећину, Плитвичка језера, славонска поља, али и атмосферу трибина хрватских навијача», каже Врбан и додаје да је при презентацији Хрватске ставио нагласак и на природне лепоте, али и на културу, уметност, науку, иновације и спорт.

«Тако ће један део павиљона бити посвећен великим хрватским научницима и иноваторима попут Николе Тесле, Фауста Вранчића, Мате Римца… Са екрана ће ‘искакати‘ познати спортисти попут Јанице и Ивице Костелића, Горана Иванишевића, Луке Модрића, Златка Далића, Дражена Петровића», рекао је Врбан.

Светска изложба је манифестација која окупља бројне земље, а одржава се још од средине 19. века.

Прва Светска изложба је одржана у Лондону 1851, а посљедњих година се организује сваке две-три године, сваки пут на другом крају света.

Очекује се да ће у Дубаију од 20. октобра 2020. до 10. априла 2021. године бити оборен рекорд у броју држава које се представљају — чак 192, а процењује се да ће изложбу посетити више од 25 милиона људи.

Танјуг

Хрвати опет присвајају Теслу

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »