Хрвати демантују, Босанци ћуте: Ко је повредио 18 миграната у Великој Кладуши?

Тужилаштво Босне и Херцеговине изјасниће се о случају 18 повређених миграната који су пронађени у Великој Кладуши и наводима о упаду Граничне полиције Хрватске на територију БиХ тек након што добије извештаје надлежних агенција, преноси Клиx.ба.

Како наводи тај портал, према незваничним информацијама, припадници Граничне полиције Хрватске незаконито су пребацили на територију БиХ повређене мигранте који су се, након што су их уочили припадници Граничне полиције БиХ, повукли на територију суседне земље.

Информације о дешавањима у вези са 18 миграната немогуће је добити од босанскохерцеговачких институција с обзиром на то да је Тужилаштво БиХ забранило безбедносним агенцијама да медијима дају било какве информације.

Институције Хрватске још у среду су се огласиле саопштењем у којем се наводи да су хрватски полицијски службеници на подручју Бихаћа у одвојеним групама затекли 18 пунолетних мушких особа у покушају незаконитог преласка границе, који су од те намере одвраћени.

Гранична полиција Хрватске није прецизирала да ли су мигранти у том тренутку већ били на територији Хрватске и уколико јесу, како су враћени на територију Босне и Херцеговине.

Споразум између Савета министара БиХ и Владе Хрватске о сарадњи у предаји и прихвату особа код којих је боравак незаконит јасно дефинише процес предаје и прихвата миграната и он никако не значи да полицајци из Хрватске имају право да самоиницијативно улазе на територију БиХ и да пребацују мигранте, наводи Клиx.ба.

Портал указује да је посебно занимљив део саопштења за Граничне полиције Хрватске у којем наводе да на особама «нису биле видљиве повреде нити је ико затражио лекарску помоћ».Тиме је, наводи портал, потврђено да су мигранти били на територији Хрватске или да су хрватски полицајци у тренутку откривања ипак упали на територију Босне и Херцеговине.

На поновљени упит о дешавањима у Великој Кладуши Клиx.ба је из Тужилаштва БиХ добио одговор идентичан јучерашњем, који гласи: «Тужилаштво БиХ је информисано и заједно с агенцијама за спровођење закона предузима активности како би се утврдиле све околности догађаја. Док активности трају, више информација у овом тренутку не можемо да дајемо».

Хрвати демантују, Босанци ћуте: Ко је повредио 18 миграната у Великој Кладуши?

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »