Европска комисија: Недопустиво било какво насиље над мигрантима

Европска комисија истакла је да очекује хитан одговор хрватских власти на оптужбе о насиљу над мигрантима, поручивши да је било какво насиље над мигрантима недопустиво.

Из Европске комисије речено је да су увек забринути у вези са извештајима о лошем третману избеглица, те да све такве оптужбе узимају веома озбиљно, преноси ТВ «Н1».

«Било која форма насиља против или злоупотребе мигранта је неприхватљива. Службе Европске комисије су у контакту са хрватским властима у вези са оптужбама за малтретирање и онемогућавања не-ЕУ држављанима да аплицирају за азил, али исто тако и у вези са имплементацијом ЕУ легислативе о мигрантима и азилу у генералном смислу» — навели су из Европске комисије у одговору тој телевизији.

Из Европске комисије истакли су да је прва и основна одговорност на хрватским властима када је реч о мигрантима који долазе из БиХ.

«Прва и најважнија одговорност хрватских власти јесте да обезбеде да права миграната буду поштована и да имају приступ процедурама за тражење азила који мора бити пружена свима који поднесу апликацију у складу са ЕУ законом. Европска комисија очекује хитан одговор хрватских власти на ове оптужбе и вемо пажљиво ће пратити ситуацију» — поручили су из Европске комисије.

У одговору се додаје да ЕУ подржава западни Балкан када је реч о управљању миграцијама и избјегличкој кризи, укључујући обезбеђење хуманог третмана људи у потреби.

«Радимо блиско са властима, агенцијама УН и невладиним организацијама како би биле задовољене ургентне потребе новопридошлих, као и оних најугроженијих међу избјеглицама» — истакли су из Европске комисије.

Тужилаштво БиХ раније је потврдило да заједно са агенцијама за спровођење закона предузима активности да би биле утврђене све околности догађаја које су довеле до инцидента када је у ноћи између 6. и 7. августа на граници БиХ и Хрватске повријеђено 18 миграната.

Министарство унутрашњих послова Хрватске негирало је да су припадници Граничне полиције те земље у близини границе на подручју Унско-санског кантона употребили силу према мигрантима пореклом из Пакистана и Ирака које су затекли у покушају преласка границе.

Министар безбедности у Савету министара у техничком мандату Драган Мектић рекао је да ће Министарство сачинити опсежну информацију коју ће прослиједити Председништву БиХ.

Европска комисија: Недопустиво било какво насиље над мигрантима

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »