Чавушоглу: Турска неће дозволити блокаду споразума о безбедносној зони

Турска је данас саопштила да је договор са САД о успостављању тзв. безбедносне зоне у северноисточној Сирији добар почетак, али је упозорила на опасности уколико би дошло до кашњења у његовој примени.

Фото Танјуг / АП

«Јучерашњи споразум можемо да оценимо као веома добар почетак», изјавио је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу дан пошто су Турска и САД саопштиле да су се договориле да формирају заједнички оперативни центар за успсотављење такве зоне, али нису навеле никакве детаље.

Он је, међутим, како преноси АП, додао да турска влада неће дозволити да дође до блокаде његовог спровођења, као што се десило с прошлогодишњим планом постигнутим с Вашингтоном, којим је било предвиђено повлачење курдских снага из Манђиба, на западној обали Еуфрата.

Сирија је, с друге стране, оценила да тај споразум представља грубо кршење њеног суверенитета и израз турских «експанзионистичких амбиција» према њеној територији, уз помоћ САД и њихових сиријских савезника, побуњеничких снага под вођством Курда.

 Анкара настоји да потисне из региона снаге сиријских Курда, најјаче оружане побуњеничке групације у борби против Исламске државе и савезнике Вашингтона, сматрајући их теористима повезаним с курдским побуњеницима у самој Турској.

Турска жели да успостави контролу, у координацији са САД, у зони од између 30 и 40 километара унутар Сирије, источно од Еуфрата, и да потисне курдске снаге из тог подручја.

Чавушоглу: Турска неће дозволити блокаду споразума о безбедносној зони

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »