Вучић: Србија улази у велики инвестициони циклус

Председник Србије Александар Вучић рекао је да саветник америчког председника Доналда Трампа, Џон Болтон неће доћи у посету Београду и Приштини, као што су медији писали.

„Мислим да неће доћи. Размишљао је да посети Београд Приштину, али због избора нема с ким да прича у Приштини“, рекао је Вучић.

Вучић је казао да је Болтон човек који не губи време и који има обавеза на претек.

На питање да ли не долази док се таксе не укину, Вучић је рекао да се свакако америчка администрација залаже за укидање такси на чему им је захвалан.

„Али, не мислим да је то једини разлог. Поставља се питање шта би могао да добије доласком у Приштину. Са ким да разговара у Приштини, кога сада да пронађе као адекватног саговорника“, рекао је Вучић додајући да не може да говори у Болтоново име, али да је то логична анализа.

 

Понашају се као деца која покушавају да праве државу

Вучић је оценио као бесмислицу одлуку приштинских власти да не пушта грађане са пасошем Србије на Косово.

Вучић је рекао да су приштински политичари кренули да се утркују по питању такси али и по најглупљим питањима као што су документа.

„Јасно је да је српска страна преговарала да се путује уз личну карту, али наравно да имате право и да путујете и са пасошем. Онај ко има више, има право и на мање“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да су такве одлуке бесмислица људи који се понашају као мала деца, која немају државу, а покушавају да праве неку државу.

 

Некима услови за изборе код Тачија ок, а овде нема демократије

Вучић је изјавио да је интересантно како су за „1 од 5 милиона“ добри Харадинај и Тачи, а не ваљају „овде у Србији Вучићеви“, па ће тамо са еланом да изађу на изборе, а овде је, каже, ваљда мања демократија него у Приштини.

Вучић је на питање да ли очекује да се „подигне температура“ будући да на Косову иду избори, рекао да постоји неколико аспеката који су за нас тешки.

„То је живот обичних људи. Узаврела је атмосфера међу њима – они имају четири политичке партије и све имају око 20 одсто, а пета снага је Српска листа коју ће покушати да оборе и Албанци и део међународне заједнице“, рекао је Вучић.

Интересантно је како су за „1 од 5 милиона“ добри Харадинај и Тачи, а не ваљају овде у Србији Вучићеви.

„Па ће тамо са еланом да изађу на изборе а овде је ваљда мања демократија него код Тачија и Харадинаја“, наводи Вучић.

Али народу на Косову сви они су добро познати и народ не можете да убедите да гласа против себе и својих интереса.

„Тако ће и да прођу. Очекујем убедљиву победу Српске листе у српским срединама“, каже Вучић, а на питање да ли ће и овога пута СЛ бити тас на ваги, каже да се то никада не може знати и да ће Албанци правити коалиције и једни против других и против Срба.

 

О КиМ: Тешко, могући инциденти, али неће бити Б13, ни убијања Срба

Вучић је рекао да не искључује могућност инцидената на Косову и Метохији, али да неће бити реализовања плана „б13“, о којем пишу медији, јер Србија неће дозволити погром или убијање Срба.

Поводом навода обавештајних служби да Тачијева терористичко криминална група „б 13“ спрема крваву јесен и нападе на северни део Косовске Митровице и Зубин Поток, Вучић је рекао да он нема доказе за тако нешто.

„Ја немам доказе за тако нешто, не искључујем могућност различитих инцидената, покушаја… Неће се то догодити, можда напад, али нећемо толерисати убијање српског живља и погром“, поручио је Вучић.

Вучић је поновио да је циљ косовских Албанаца да овладају простором северног дела КиМ и то им је стратешки циљ.

„Чека нас тешка јесен по питању КиМ“, упозорио је председник наводећи да се не зна ни са ким у Приштини, ни о чему може да се разговара, као и да нико не разуме да таксе не могу да опстану.

Такође је навео да ће приштински избори довести атмосферу код њих до кулминације, што забрињава.

Истакао је и да има проблема са снабдевањем нашег живља, као и безброј других проблема које треба свакодневно решавати.

“Неко мора да брине свакога дана. Очекују нас и тешки разговори са западним представницима, који желе решавање косовског проблема до јуна”, навео је Вучић.

 

Нерешено КиМ много „кошта“, али нема везе колико кошта

Вучић је рекао да нерешено косовско питање Србију много кошта и да бисмо, да то питање не постоји, имали директне стране инвестиције у висини од пет милијарди евра, али да се не поставља питање да ли смо спремни на ту цену.

„Да нема тог питања било би много више, али да ли то значи ако сутра неко каже “Пирот није ваш“ да ћемо да кажемо због инвестиција на то пристајемо“, рекао је Вучић.

Вучић је упитан колико нас кошта нерешено косовско питање када је реч о директним страним инвестицијама одговорио:

„Да ми неко не извлачи из контекста речи. Мој одговор је много нас кошта, али то нема везе колико нас кошта“.

Вучић је указао да нас толико много кошта да није у стању ни да каже колико је то.

Додао је да су урађене многе анализе и да показују да бисмо имали више од пет милијарди евра директних страних инвестиција да није тог нерешеног питања, а данас имамо инвестиције у висини од 3,6 милијарди.

Вучић је изразио уверење да ће Србија ове године успети да привуче 3,8 милијарди евра директних страних инвестиција.

Вучић је рекао и да је веома задовољан због чињенице да Србија никада није инвестирала у српски живаљ на Косову и Метохији, као што то сада ради.

„Сада из текућих буџетских резерви одвајамо нових 80 милиона евра за наш народ на Косову. Срећан сам због тога и волим да осећају да наша држава брине о њима“, рекао је Вучић.

 

Још нема њиховог предлога, осим све више притисака на мене

Вучић је изјавио да претпоставља да ће западне земље да траже убрзавање решења КиМ, али да још није чуо њихов предлог решења, осим што појачавају притисак на њега.

Вучић је подсетио да су његову идеју о разграничењу сви одбацили, што је њему, иначе, доказ колико је то решење било добро, те додао:

„Да видимо шта је ваш предлог, још га нисам чуо. Осим све више притисака на мене, у којима ће да кажу – “ти можеш да издржиш, победићеш на изборима чак и ако признаш независно Косово, а ми ћемо да помогнемо и са ЕУ и са новцем за Србију“, рекао је Вучић.

На констатацију да је професор Универзитета Џон Хопкинс Едвард Џозеф рекао да је „кључ за Косово“ у његовим (Вучићевим) рукама, председник је рекао да је Џозеф озбиљан човек и није неко ко је на нашој страни.

„Био бих глуп када бих рекао да је реч о необразованом или неинформисаном човеку. То је ствар која мени намеће додатни терет, више мука и проблема“, рекао је Вучић.

На питање у вези за медијским написима да амерички председник Доналд Трамп жели решење питања Косова до јуна и подсећање да је и председник Француске Емануел Макрон спомињао „убрзање“, Вучић је одговорио да то није питање рока, већ садржине.

„И новинари ме питају, а и људи погрешно мисле да су техника и форма важније од садржине и суштине. Није. Проблем је у садржају, у ономе што нудиш и говориш. Овде је проблем шта ћемо да договоримо“, рекао је Вучић.

Председник је поручио да Србија и Срби не могу да пристану на признавање независности Косова, а да Србија и Срби немају ништа.

Како је рекао, имао је разговоре са више страних представника који су то више пута тражили од њега, на различите начине, те да им је он увек одговарао да то не желе да учине ни Србија, ни он као њен председник.

„Људи у међународној заједници морају да знају да неће бити решења уколико неко мисли да Србија треба да буде понижена и нема таквог решења. То сам рекао безброј пута“, подвукао је Вучић.

Вучић је навео и да страни представници, амерички, руски, било да им се свиђа или не таква позиција Србије, кажу да је врло козистентна.

„И нисам је померио од првог дана, јер смо добро промишљали и вагали српске интересе. Наравно, како долази 2020. година, а знају да се Србији жури ка Европи, ка инвестицијама и богатијем друштву, доводе нас у ситуацију да ли се исплати једно или друго“, рекао је Вучић.

 

Нови амбасадори – знак да очекују важне ствари

Вучић је оценио данас да је до промене амбасадора светских сила у Београду дошло јер те земље сасвим сигурно „очекују важне ствари“.

Вучић се, на констатацију да свих пет сталних чланица Савета безбедности УН мењају амбасадоре у Београду и питање да ли то значи да желе да убрзају решавање косовског питања, нашалио да сигурно „нису дошли да проверавају климатске услове у Србији, већ да су сигурно дошли јер очекују важне ствари“.

Вучић је посебно похвалио одлазећег амбасадора Француске Фредерика Мондолонија, рекавши да је за њега он најбољи француски амбасадор у Србији.

„Ја сам са тим људима имао понекад оштре и тешке разговоре. Никада амбасадорима не попуштам, али, када ураде добре ствари ја то кажем“, нагласио је Вучић.

С тим у вези указао је да је амбасадор САД Кајл Скот за многе непопуларан у нашој јавности, али подвлачи да му никада неће заборавити ангажман око доласка компаније НЦР која запошљава и обучава наше ИТ стручњаке, али и чињеницу да је, када су сви били против Београда на води, он имао довољно храбрости да каже да подржава тај пројекат.

Данас, додаје, то је лако подржати, јер 70 одсто Београђана подржава Београд на води, али у време жестоке анти кампање мали број људи је то радио.

Указао је да је Русија довела у Београд једног од својих најснажнијих амбасадора, изузетног дипломату.

Вучић је рекао да, ако се погледа ситуација и односи у свету постоји много „центрипеталних сила“.

Навео је као пример проблем Индије и Пакистана, у који су уплетене више велике силе, али је указао и на односе Турске и других регионалних сила.

„Много ме стање подсећа на распад односа равнотеже снага и успостављање великог концепта. Мислим да је ситуација таква да ће бити све теже да чувамо мир. Србија је изгубила много деце у прошлости и морамо да водимо мудру, и озбиљну политику, да чувамо националне интересе“, истакао је Вучић.

Вучић је подсетио да се Србија оснажила војно како би показала да ћемо имати снаге, не да некога угрозимо, већ да се супроставимо свако ко би покушао нас да угрози.

„Ја сам пре шест година на Батајничком аеродрому затекао стање да је само један МИГ 21 могао да полети, а Хрватска је сада славила „Олују“ са два МИГ 21. Ја данас не бих дозволио да се лети са МИГ 21 колико је лош. Ми данас имамо 14 МИГ 29, за две класе бољи авион“, рекао је Вучић.

 

Инвестициони циклус за раст БДП-а од 5 одсто

Нови инвестициони циклус од 10 милијарди евра омогућиће даљи раст српске економије и подизање БДП-а у наредним годинама на преко пет одсто, изјавио је председник Србије Александар Вучић који је истакао да очекује да стране директне инвестиције дођу до 3,8 милијарди евра.

Вучић је говорећи о новом инвестиционом циклусу рекао да ће се инвестициони циклус финансирати из раста сопствених средстава, која се остварују захваљујући бољој економској ситуацији.

Буџет Града Београда за наредну годину биће двоструко већи, рекао је Вучић и подсетио на тешке реформе апострофирајући 2014. годину као годину када су извршене најтеже економске реформе.

Каже да су људи тај период истрпели јер су разумели да је најзад неко поштен дошао на власт, рекао је председник.

„Ми смо сада на одличном путу“, истакао је Вучић и подвукао да ће просечна плата у Србији до краја године бити између 500 и 510 евра.

Вучић је, поредећи плате у Србији са регионом, подсетио на ранију ситуацију по овом питању у Србији и истакао да ће на Западном Балкану наша земља бити прва по висини просечних зарада.

То није нешто што се најављује пред изборе, рекао је Вучић и објаснио да је пред изборе иначе увек „обећавао“ труд, рад, зној…

Подсетио је на успех Србије на Лондонској берзи и продају десетогодишњих обвезница што показује да страни инвеститори имају поверење у нашу земљу.

Председник је додао да очекује да индустрија софтвера у Србији у наредне три године премаши вредност извоза пољопривреде из наше земље.

 

Улагање од инфраструктуре, до наталитета

Вучић је изјавио да Србија улази у велики инвестициони циклус којим раст БДП треба да се подигне са четири на преко пет одсто, али и да то значи побољшање живота свих грађана.

Петогодишњи инвестициони план од 10 милијарди евра биће усмерен на неколико нивоа, објаснио је Вучић.

Поред инфраструктуре, за коју се већ сада тражи 14,6 милијарди, решаваће се и канализација и водовод у Србији.

Вучић је објаснио да су путна, железничка, авио инфраструктура од великог значаја за грађане.

Поред тога предвиђено је улагање у здравство, као и за младе брачне парове и додатне мере пронаталитетне политике.

Вучић је напоменуо и да је у првих 7 месеци рођено 563 више деце него прошле године, што је око 1000 деце више на годишњем нивоу, а то је за нас успех.

У целој централној Србији забележен је раст наталитета, а само минимални пад у Војводини.

Најавио је помоћ државе за четврто дете, као и за прво дете, а досадашња помоћ биће троструко повећана.

Део инвестиционог плана односиће се и на иновативне технологије, а милијарда евра предвиђена је за инфраструктуру за научно технолошке центре, рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће се у децембру 2021 ићи брзим возом до Новог Сада 27 минута, а спорим 35 минута.

То је огромна ствар и напредак за Србију, оценио је председник и истакао да грађани већ сада осећају бољитак, а тек ће га осећати убудуће.

Вучић је рекао да се на побољшању стандарда стално ради и да ово све то значи.

“Свака стопа раста, већи приходи у буџету биће веће плате и пензије, зато ће и ове године лекари и медицинске сестре добити веће плате, и оне неће бити увећане за мање од 10 посто”, рекао је Вучић.

То су велика повећања, напоменуо је он и најавио такође да ће минималац вероватно бити увећан на око 30 000 динара.

Говорећи о аеродрому у Нишу, рекао је да је било много злоупотреба.

„Што данас нико не говори да имамо највећи број летова и путника? Радили смо у интересу Нишлија. Јачаћемо и даље тај аеродром, као и Лађевце“, рекао је Вучић.

На констатацију новинара да је у Нишу било протеста, као и да многи коментаришу и промене на базену на Дорћолу, Вучић каже:

„Не знам какве то везе има са свим овим. Неко је вероватно лоше управљао базеном, сада ће неко управљати боље.“

Како је додао, сада се ради са кинеским партнерима пруга Београд-Ниш-Прешево на којој ће брзина бити 160 км на сат, као и Ваљево-Врбница, на граници са Црном Гором.

„Огроман је новац у питању. За десет дана, после 75 година, при чему су сви говорили да неће бити тог пута, ми 18. августа отварамо пут Обреновац-Чачак. Уложили смо стотине милиона евра у путеве, завршавамо све то, то је велика радна победа на радост сваког грађанина а највећи проблем је то што ће десет дана бити гужва“, каже Вучић.

До 18. децембра биће завршен пут Сурчин-Обреновац, а завршава се комплетан ауто-пут ка Бугарској, и он ће, због проблема са клизиштима и другим проблемима, бити отворен у октобру.

„Завршавамо Y крак на северу Србије, то је 26 километара, у току ове године. До марта уз све проблеме завршавамо пут Баточина-Крагујевац а за месец дана почиње изградња Моравског коридора за које многи из опозиције кажу да нам не треба. Добро је да грађани то чују да им они никад не би изградили. А ми хоћемо – то је срце Србије, најнасељенији део Србије не рачунајући Београд“, рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »