Вучић: Болтон неће доћи, на јесен могући инциденти на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да саветник америчког председника Доналда Трампа, Џон Болтон неће доћи у посету Београду и Приштини, као што су медији писали.

Александар Вучић (фото:Лола Ђорђевић)

„Мислим да неће доћи. Размишљао је да посети Београд и Приштину, али због избора нема с ким да прича у Приштини“, рекао је он гостујући на ТВ Прва.

Вучић је казао да је Болтон човек који не губи време и који има обавеза на претек.

На питање да ли не долази док се таксе не укину, он је рекао да се свакако америчка администарција залаже за укидање такси на чему им је захвалан.

Али, не мислим да је то једини разлог. Поставља се питање шта би могао да добије доласком у Приштину. Са ким да разговара у Приштини, кога сада да пронађе као адекватног саговорника“, рекао је он додајући да не мозе да говори у Болтоново име, али да је то логична анализа.

НА ЈЕСЕН МОГУЋИ ИНЦИДЕНТИ НА КИМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јутрос да не искључује могућност инцидената на Косову и Метохији, али да неће бити реализовања плана «б13», о којем пишу медији, јер Србија неће дозволити погром или убијање Срба.

Поводом навода обавештајних служби да Тачијева терористичко криминалана група «б 13» спрема крваву јесен и нападе на северни део Косовске Митровице и Зубин Поток, Вучић је на ТВ Прва рекао да он нема доказе за тако нешто.

«Ја немам доказе за тако нешто, не искључујем могућност различих инцидената, покушаја.. Неће се то догодити, можда напад, али нећемо толерисати убијање српског живља и погром», поручио је Вучић.

Он је поновио да је циљ косовских Албанаца да овде овладају простором северног дела КИМ и то им је стратешки циљ.

«Чека нас тешка јесен по питању КИМ», упозорио је председник наводећи да се не зна ни са ким у Приштини, ни о чему може да се разговара, као и да нико не разуме да таксе не могу да опстану.

Такође је навео да ће приштински избори довести атмосферу код њих до кулминације, што забрињава.

Истакао је и да има проблема са снабдевањем нашег живља, као и безброј других проблема које треба свакодневно решавати.

“Неко мора да брине свакога дана. Очекују нас и тешки разговори са западним представницима, који желе решавање косовског проблема до јуна”, навео је Вучић.

Александар Вучић (фото:Лола Ђорђевић)

ВУЧИЋ: ПОНАШАЈУ СЕ КАО ДЕЦА КОЈА ПОКУШАВАЈУ ДА ПРАВЕ ДРЖАВУ

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас као бесмислицу одлуку приштинских власти да не пушта грађане са пасошем Србије на Косово.

Вучић је, гостујући на ТВ Прва, рекао да су приштински политичари кренули да се утркују по питању такси али и по најглупљим питањима као што су документа.

„Јасно је да је српска страна преговарала да се путује уз личну карту, али наравно да имате право и да путујете и са пасошем. Онај ко има више, има право и на мање“, објаснио је он.

Вучић је казао да су такве одлуке бесмислица људи који се понашају као мала деца, која немају државу, а покушавају да праве неку државу.

НЕРЕШЕНО КИМ МНОГО «КОШТА», АЛИ НЕМА ВЕЗЕ КОЛИКО КОШТА

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да нерешено косовско питање Србију много кошта и да бисмо, да то питање не постоји, имали директне стране инвестиције у висини од пет милијарди евра, али да се не поставља питање да ли смо спремни на ту цену.

„Да нема тог питања било би много више, али да ли то значи ако сутра неко каже »Пирот није ваш» да ћемо да кажемо због инвестиција на то пристајемо», казао је он.

Вучић је, гостујући на ТВ Прва, упитан колико нас кошта нерешено косовско питање када је реч о директним страним инвестицијама одговорио

„Да ми неко не извлачи из контекста речи. Мој одговор је много нас кошта, али то нема везе колико нас кошта“.

Он је указао да нас толико много кошта да није у стању ни да каже колико је то.

Додао је да су урађене многе анализе и да показују да бисмо имали више од пет милиајрди евра директних страних инвесиција да није тог нерешеног питања, а данас имамо инвестиције у висини од 3,6 миллијарди.

Вучић је изразио уверење да ће Србија ове године успети да привуче 3,8 милијарди евра директних страних инвестиција.

Вучић је рекао и да је веома задовољан због чињенице да Србија никада није инвестирала у српски живаљ на Косову и Метохији, као што то сада ради.

„Сада из текућих буџетских резерви одвајамо нових 80 милиона евра за наш народ на Косову. Срећан сам због тога и волим да осећају да наша држава брине о њима“, казао је он.

ЈОШ НЕМА ЊИХОВОГ ПРЕДЛОГА, ОСИМ СВЕ ВИШЕ ПРИТИСАКА НА МЕНЕ

Председник Александар Вучић изјавио је данас да претпоставља да ће западне земље да траже убрзавање решења КиМ, али да још није чуо њихов предлог решења, осим што појачавају притисак на њега.

Вучић је за Прву тв подсетио да су његову идеју о разграничењу сви одбацили, што је њему, иначе, доказ колико је то решење било добро, те додао:

Александар Вучић (фото:Лола Ђорђевић)

«Да видимо шта је ваш предлог, још га нисам чуо. Осим све више притисака на мене, у којима ће да кажу — »ти можес да издржиш, победићеш на изборима чак и ако признаш независно Косово, а ми ћемо да помогнемо и са ЕУ и са новцем за Србију»…», рекао је Вучић.

На констатацију да је професор Универзитета Џон Хопкинс Едвард Џозеф рекао да је «кључ за Косово» у његовим (Вучићевим) рукама, председник је рекао да је Џозеф озбиљан човек и није неко ко је на нашој страни.

«Био бих глуп када бих рекао да је реч о необразованом или неинформисаном човеку. То је ствар која мени намеће додатни терет, више мука и проблема», рекао је Вучић.

Вучић и Макрон(Фото: Лола Ђорђевић)

На питање у вези за медијским написима да амерички председник Доналд Трамп жели решење питања Косова до јуна и подсећање да је и председник Француске Емануел Макрон спомињао «убрзање», Вучић је одговорио да то није питање рока, већ садржине.

«И новинари ме питају, а и људи погрешно мисле да су техника и форма важније од садржине и суштине. Није. Проблем је у садржају, у ономе што нудиш и говориш. Овде је проблем шта ћемо да договоримо», рекао је Вучић.

Председник је поручио да Србија и Срби не могу да пристану на признавање независности Косова, а да Србија и Срби немају ништа.

Како је рекао, имао је разговоре са више страних представника који су то више пута тражили од њега, на различите начине, те да им је он увек одговарао да то не желе да учине ни Србија, ни он као њен председник.

«Људи у међународној заједници морају да знају да неће бити решења уколико неко мисли да Србија треба да буде понижена и нема таквог решења. То сам рекао безброј пута», подвукао је Вучић.

Он је навео и да страни представници, амерички, руски, било да им се свиђа или не таква позиција Србије, кажу да је врло козистента.

«И нисам је померио од првог дана, јер смо добро промишљали и вагали српске инетересе. Наравно, како долази 2020. година, а знају да се Србији жури ка Европи, ка инвестицијама и богатијем друштву, доводе нас у ситуацију да ли се исплати једно или друго», рекао је Вучић.

НОВИ АМБАСАДОРИ — ЗНАК ДА ОЧЕКУЈУ ВАЖНЕ СТВАРИ

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је до промене амбасадора светских сила у Београду дошло јер те земље сасвим сигурно «очекују важне ствари».

Вучић се, на констатацију да свих пет сталних чланица Савета безбедности УН мењају амбасадоре у Београду и питање да ли то значи да желе да убрзају решавање косовског питања, нашалио да сигурно „нису дошли да проверавају климатске услове у Србији, већ да су сигурно дошли јер очекују важне ствари“.

Он је посебно похвалио одлазећег амбасадора Француске Фредерика Мондолонија, рекавши да је за њега он би најбољи француски амбасадор у Србији.

 Фредерик Мондолони (Фото: Лола Ђорђевић)

„Ја сам са тим људима имао понекад оштре и тешке разговоре. Никада амбасадорима не попуштам, али, када ураде добре ствари ја то кажем“, нагласио је Вучић.

С тим у вези указао је да је амбасадор САД Кајл Скот за многе непопуларан у нашој јавности, али подвлачи да му никада неће заборавити ангажман око доласка компаније НЦР која запошљава и обучава наше ИТ стручњаке, али и чињеницу да је, када су сви били против Београда на води, он имао довољно храбрости да каже да подржава тај пројекат.

Данас, додаје, то је лако подржати, јер 70 одсто Београђана подржава Беогард на води, али у време жестоке анти кампање мали број људи је то радио.

Указао је да је Русија довела у Београд једног од својих најснажнијих амбасадора, изузетног дипломату. 

Амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко
(фото:Лола Ђорђевић)

Вучић је рекао да, ако се погледа ситуација и односи у свету постоји много «центрипеталних сила».

Навео је као пример проблем Индије и Пакистана, у који су уплетене више велике силе, али је указао и на односе Турске и других регионалних сила.

„Много ме стање подсећа на распад односа равнотеже снага и успостављање великог концепта. Мислим да је ситуација таква да ће бити све теже да чувамо мир. Србија је изгубила много деце у прошлости и морамо да водимо мудру, и озбиљну политику, да чувамо националне интересе“, истакао је он.

Вучић је подсетио да се Србија оснажила војно како би показала да ћемо имати снаге, не да некога угрозимо, већ да се супроставимо свако ко би покушао нас да угрози.

„Ја сам пре шест година на Батајничком аеродрому затекао стање да је само један МИГ 21 могао да полети, а Хрватска је сада славила „Олују“ са два МИГ 21. Ја данас не бих дозволио да се лети са МИГ 21 колико је лош. Ми данас имамо 14 МИГ 29, за две класе бољи авион“, рекао је он.

 

Вучић: Болтон неће доћи, на јесен могући инциденти на КиМ

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »