У току идентификација 400 тела страдалих у „Олуји”

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић изјавио је јуче да је у току идентификација око 400 лица, жртава у акцији „Олуја”, и да је готово извесно да су то Срби. Као комисија Републике Србије, Одаловић истиче да су присуствовали ексхумацији око 1.200 лица и да је 800 тела идентификовано. „Што се тиче ’Олује’ и гробница које смо ми до сада пронашли, на око 1.200 ексхумација смо присуствовали као комисија Републике Србије. Ми смо до сада 800 тела идентификовали, још око 400 тела је у поступку и извесно је да су то Срби, немамо дилему. Треба више воље, треба више динамике. Чињеница је да за злочине над Србима нико није одговарао. Међународна заједница има велики терет и огромну одговорност”, рекао је Одаловић за ТВ Хепи, преноси Танјуг.

Каже да се не сме никада заборавити да је зона у којој се догодио погром, то јест „Олуја”, била зона под мандатом УН. „УН нису спречиле тај погром. Други погром, који је истих или сличних размера, десио се на простору Косова и Метохије и опет у време мандата међународне мисије УН. Зато је њихова одговорност највећа, зато су они одговорни да ово што се десило тада исправе”, истиче Одаловић.

Навео је да је 72 одсто случајева несталих лица решено. „Оно што нас доводи у понекад деликатну ситуацију јесте то да због динамике и спорости решавања ове проблематике, када разговарамо с породицама, не знамо шта да им кажемо”, објашњава Одаловић и додаје да је мали број нових информација које могу да буду од помоћи. Истиче да постоји размена информација и поступање према захтевима једне или друге стране, да се сарађује с њима пo нашим захтевима, али и да стижу захтеви и од Хрватске и БиХ. Проблем је, каже, што су бројне локације које су најављене и које су тражене да се провере за сада још непроверене.

Брине и то што, када су у питању мандати на простору Косова и Метохије, раније је постојало активно учешће и присуство и директне надлежности у овој проблематици и Унмика и Еулекса, а сада се све то одлукама међународних институција полако гаси и смањује. „Све више смо упућени да сарађујемо с представницима привремених косовских институција, јер је велики број надлежности, нажалост, пренесен селективно на њих”, наводи Одаловић. Велики проблем јесте и то што су за више од 4.000 тела, која се налазе у мртвачницама, широм бивше Југославије пронађени посмртни остаци, али нема идентификације.

У току идентификација 400 тела страдалих у „Олуји”

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »