Трамп у Ел Пасу и Дејтону после масовних убиста: «Моја реторика уједињује људе»

Амерички председник Доналд Трамп је уочи данашње посете Дејтону у Охају и Ел Пасу у Тексасу, где је протеклог викенда у нападима убијена 31 особа, одбацио критике да његова реторика подстиче насиље и поделе.

Фото Танјуг / АП

«Мислим да моја реторика уједињује људе», рекао је Трамп, преноси Глас Америке.

Трамп је рекао да жели да пооштри безбедносну проверу купаца оружја после масовних убистава у Дејтону и Ел Пасу, али и додао да нема политичке воље да се усвоји закон о забрани аутоматског оружја.

Он је навео да жели да осигура да ментално оболеле особе немају приступ оружју.

Званичници Беле куће саопштили су да ће Трампове посете Дејтону и Ел Пасу бити сличне претходнима, укључујући и Паркленд на Флориди и Лас Вегас, када је са првом дамом Меланијом Трамп разговарао са породицама жртава, преживелима и припадницима хитних служби.

«Он жели да обиђе те заједнице, да се моли са њима, изрази саучешће и захвали се припадницима хитних служби који су брзо убили нападача. Такође жели да разговара о томе како да се спрече будуће смртоносне епизоде», рекао је портпарол Беле куће Хоган Гидли.

Фото Танјуг / АП

Међутим, због Трампове често запаљиве анти-имиграционе реторике, поједини се питају да ли председник уопште има право да посети погођене заједнице, нарочито у Ел Пасу, граду на граници са Мексиком у којем живи велика хиспанска популација, наводи ВоА.

У међувремену, градоначелница Дејтона Нен Вејли, која је из Демократске стране, саопштила је да ће Трампу пожелети добродошлицу у тај град, иако је разочарана његовим изјавама после масовног убиства.

У Ел Пасу, поједини становници и чланови градске скупштине из Демократске странке, саопштили су да председник није добродошао.

Један од демократских председничких кандидата, Бето О»Рурк, који је у Представничком дому некада заступао Ел Пасо, рекао је да је Трампова реторика довела до масакра у том граду, и позвао Трампа да одустане од планиране посете граду.

Трамп је на О»Руркову изјаву одговорио оштрим нападом на Твитеру, где му је поручио да ћути и поштује жртве и полицију.

Градоначелник Ел Паса Ди Марго рекао је да ће пожелети добродошлицу Трампу.

«Он је председник Сједињених Држава и због тога ћу испунити своју дужност као градоначелник, састати се с њим и разговарати о потребама наше заједнице», рекао је Марго.

Фото Танјуг / АП

У међувремену, републиканци су под све већим притиском да у Сенату усвоје законски предлог, претходно одобрен у Представничком дому, који предвиђа безбедносне провере свих купаца оружја, укључујући и на интернету и сајмовима оружја.

Трамп је у говору у понедељак навео низ разлога за масакре, међу којима су ментална обољења и насилне видео игрице, али је игнорисао проблем лаког приступа оружју у САД, нарочито аутоматском.

Нападач из Дејтона, 24-годишњи Конор Бетс је за 30 секунди испалио 41 метак, убио деветоро, а ранио 27 особа. У Ел Пасу, нападач је убио 22 особе и ранио 24.

Трамп у Ел Пасу и Дејтону после масовних убиста: «Моја реторика уједињује људе»

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »