Српске «НОРЕ» путују ка Кипру

Српске самоходне хаубице «нора Б-52», калибра 155 милиметара, појачаће на јесен оружане снаге Кипра — прве државе Европске уније која је одлучила да купи српско наоружање. Пут ове острвске земље кренуће укупно 24 хаубице, а у пакету је и осам оклопних возила «милош», намењених артиљеријском извиђању и командовању.

Нора на паради у Нишу (фото:Лола Ђорђевић)

Овај значајан државни посао још није званично потврђен, а вест о предстојећој испоруци први је пренео портал «Балканска безбедносна мрежа». Да ће већ крајем овог месеца у фабрици «Сложени борбени системи» у Великој Плани бити завршено склапање првих шест хаубица намењених Кипру «Новостима» је незванично потврђено у предузећу «Југоимпорт СДПР», које је носилац овог пројекта.

Војне власти у Никозији избрале су пакет од четири батерије, са шест хаубица у свакој. Сваку батерију подацима са терена, информацијама о циљевима и командама снабдеваће по два возила «милош».

вишенаменско возило „Милош“ (фото:Лола Ђорђевић)

«Реч је о послу који се по обиму примиче цифри од 50 милиона евра, што је један од највећих уговора за извоз борбених система које је потписала војна индустрија Србије», наводи «Балканска безбедносна мрежа», позивајући се на извор из војног врха Србије.

Куповином убојитих хаубица од Србије, Кипар ће се уписати као пета држава чије оружане снаге у свом саставу имају ово разорно оруђе. «Нору» користи и Мјанмар, који је такође купио 24 хаубице, као и од недавно Војска Србије, која је своју Мешовиту артиљеријску бригаду ојачала једном батеријом (шест хаубица). Исти тип оруђа од Србије купили су Бангладеш и Кенија, а очекује се и договор са Пакистаном и Уједињеним Арапским Емиратима, који већ годинама меркају српску хаубицу.

самоходна хаубица «нора Б-52» (фото:Лола Ђорђевић)

Према ономе што је до сада изашло у јавност, кипарске «норе» у неким детаљима се разликују својих основних верзија, пре свега по новом навигацијском систему, француске производње.

Пратећи део уз српску хаубицу премијерно је возило «милош», које први пут одлази у иностранство. Ово лако, али робустно вишенаменско возило, наследник је оклопњака БОВ М-11, који је до сада играо улогу «нориног» извиђачког возила.

Почетак испоруке Кипру највиша је тачка узлета српске војне индустрије последњих година. Према последњих подацима, укупан извоз наоружања и војне опреме из Србије током 2018. износио је око 600 милиона долара, са тенденцијом да ова година буде далеко успешнија. Овај сектор запошљава више до 20.000 људи, а улагања у државне фабрике повећавају потражњу посебно за инжењерима и стручњацима других профила.

СТИЖЕ И «АЛЕКСАНДАР»

Истовремено са продајом основне верзије хаубице «нора» предузеће «Југоимпорт СДПР» развија и њену нешто другачију варијанту — «александар».

Александар“ на сајму наоружања «Партнер 2019″(фото:Лола Ђорђевић)

Последњи модел овог разорног оруђа приказан је на недавно завршеном београдском Сајму наоружања «Партнер 2019».

У односу на основну верзију нови «александар» има промењен горњи лафет, ослонац при паљби, као и брзину дејства. «Норина» максимална брзина паљбе је до четири гранате у минуту, док «александар» може за исто време да испали шест пројектила.

Р. ДРАГОВИЋ

http://www.novosti.rs/

Српске «НОРЕ» путују ка Кипру

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »