Неле Карајлић: Сви би да посуде мало српске историје

Мултимедијални уметник Ненад Јанковић, алијас Неле Карајлић, оценио је да је Србија мала, али да има огромну историју коју би могла да извози и посуђује, те да изгледа да је тај процес у току јер би сви около да посуде мало.

«Сви око нас би да посуде нало наше историје што средњовјековне, што нововековне, што оне у вези са 20. веком» – навео је у ауторском тексту за Блиц Јанковић, који је већ другу сезону и водитељ квиза на РТС-у „Ја волим Србију“.

Али, додао је он, Срби имају довољно цркава, битака, писаца, научника, да, када би им и отели пола, могли би да наставе квиз „Ја волим Србију“, који садржи много питања о историји Србије и њеним познатим личностима.

Јанковић је навео да овај квиз има у свакој сезони по 30 епизода, а да питања никада нису била иста, те да постоје многи велики европски народи који не би могли да саставе ни три епизоде јер би им понестало материјала.

Наводећи да зна колико Србија има мана, он истиче да се понекад догоди да мора да буде на њу и поносан због силне деце математичара која свако мало доносе награде са светских такмичења.

Јанковић је додао да се може бити поносан и на силне српске спортисте, који „имају више злата од Народне банке“, те на тенисера Новака Ђоковића и друге.

Неле Карајлић је истакао да је увек поносан на Србију како реагује на невољу јер када на Србина удари нека пошаст, природна катаклизма или рат, у њему се пробуде најплеменитија осећања која су у доба мира и просперитета углавном невидљива и потиснута користољубљем и себичношћу.

«Када би Срби живели под сталним притиском несрећа и катастрофа, били бисмо најплеменитији народ» – додао је он.

Јанковић је, као моменат када је био најпоноснији на Србију, описао сусрет са некадашњим пријатељем из Сарајева који у Амстердаму снима документарне филмове о разним светским феноменима, па и мигрантима.

«Са многима је разговарао и каже ми да их је /мигранте/ од свих земаља кроз које су пролазили најлепше примила Србија. Е, тад сам био најпоноснији на своју земљу. Тада сам заплакао» – навео је Јанковић.

Неле Карајлић: Сви би да посуде мало српске историје

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »