Хашки истражиоци затирали трагове злочина на Космету

Истражиоци Хашког трибунала који су «наводно» спроводили истраге о масовним гробницама и злочинима које су починили припадници терористичке ОВК «учинили су све да се затру трагови злочина и на тај начин су се директно укључили у извршење злочина», истиче се у документу Комисије Владе Србије за нестала лица.

У документу се наводи да су 30. јула 1999. године Сони Бјорк, Ленарт Палм, Улф Нордстром, Леиф Андерсон и форензичар Андрес Ериксон око 13.30 часова пронашли у месту Лугово, на обали реке Исток у близини истоименог града, три женска тела и за сада није познато да ли су сахрањена или пребачена на неку другу локацију где су остављена да иструле.

«Прво тело је пронађено у полураспаднутом стању са 13 видљивих убода начињених оштрим предметом. Према каснијим информацијама то је било тело Љупке Ђурић, отете Српкиње са подручја општине Исток» — наводи се у документу.

Према истом извору, друго тело, које није идентификовано, пронађено је на раздаљини око 90 метара од првог тела и на њему су такође били видљиви убоди нанесени тупим и оштрим предметима.

Посмртни остаци треће женске особе истражиоци су пронашли у речном кориту и на њему су такође биле видљиве убодне ране нанесене оштрим предметима.

У извештају коју су сачинили истражиоци, а до кога је дошла Комисија Владе Србије за нестала лица, нема података о даљем поступању са нађеним телима.

Из Комисије су у више наврата тражили од УНМИК-а, касније и ЕУЛЕКС-а, да буде спроведена додатна истрага, укључујући и саслушање хашких истражитеља, како би бар била позната локација где су, уколико је то урађено, пребачена тела убијених Српкиња, али до данас одговор није добијен.

Породице несталих и киднапованих Срба са Косова и Метохије инсистирају да Специјално тужилаштво Специјалног суда у Хагу пред којим ће се судити припадницима ОВК за злочине над Србима истрагом обухвати и «поједине- идентификоване» представнике међународне заједнице који су на основу расположиве документације својим поступањем постали саучесници злочина над Србима.

У документу Комисије за нестала лица истиче се да ово није први случај уништавања трагова злочина пребацивањем посмртних остатака или нехуманим поступањем са страдалим особама, необезбеђивањем локације или посмртних остатака.

«У великом броју случајева представници међународне заједнице су остављали тела како би их дивље животиње растргле и на тај начин су у потпуности уништени сви трагови злочина, а породице страдалих доведене у ситуацију да никада не могу добити посмртне остатке и сахранити жртве злочина» — наглашава се у документу.

Из Комисије наводе да је слична, ако не и истоветна судбина, задесила убијене Србе сахрањене на локацији муслиманског гробља у Приштини, као и на локацији масовне гробнице Дуље код Суве Реке, где су у присуству УНМИК полиције пребацивана тела лица која су КФОР и УНМИК проналазили на терену.

Сва тела су сахрањивана у врећама, по неколико њих у једној врећи са бројивима из протокола, али су и једна и друга локација биле необезбијеђене, што су злочинци искористили да скидањем и разношењем металних плочица са бројевима у потпуности униште трагове, додаје се у документу.

Породице и Комисија сумњају и своје сумње документују доказним материјалима да је циљ истражитеља био да ексхумирају и идентификују искључиво албанске жртве, те додају да су масовне гробнице и тела убијених Срба «непрофесионалним односом», извјесно циљано, остављали незаштићене како би се аболирали починиоци злочина.

«Нажалост, није ретка појава да је поступање истражитеља и представника међународних организација и институција било злонамјерно, а случај «Лугово» је само један у низу таквих поступања» — наводи се у извјештају екипе српских патолога који су накнадним есхумацијама и експертизама настојали и настоје да утврде време и узроке смрти лица која су проналажена и проналазе се на «запуштеним локацијама» на Косову и Метохији.

Хашки истражиоци затирали трагове злочина на Космету

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »