Ухапшен бивши председник Киргистана

Бивши председник Киргизије Алмазбек Атамбајев је ухапшен, саопштиле су његове присталице.

Адвокат Атамбајева Сергеј Слесарев је изјавио да га полиција не пушта да се види са својим клијентом. Он не зна где се налази Атамбајев.

Раније је саопштено да су специјалне јединице почеле операцију хапшења бившег председника Киргизије Алмазбека Атамбајева.

Портал „24.кг“ је саопштио да је током јуриша полиције на резиденцију бившег лидера државе повређено 10 људи, а реч је о присталицама Атамбајева. Према наводима портала, гуменим метком је рањен и новинар тог издања Аиду Џумашову.

Све саобраћајнице које воде до резиденције у предграђу Кој Таш су затворене, чује се пуцњава, а полиција користи димне бомбе и гумене метке.

Сарадници полиције су већ три пута позивали Атамбајева на разговор у Главној истражној управи Министарства унутрашњих послова Киргистана, како би сведочио о случају незаконитог ослобађања криминалног лидера Азиза Батукајева.

Бивши шеф државе је игнорисао све позиве, изјавивши да их „чак ни у руке неће узимати“ и предложио да на одговоре истражитеља одговори у писаној форми, преко свог адвоката.

Према киргистанском законодавству, ако сведок три пута не одговори на позив, сарадници полиције имају право да га приведу.

Киргистански парламент је 20. јуна предао главном тужилаштву оптужницу против Атамбајева, коју је припремила специјална парламентарна комисија. Надзорни орган је донео закључак да би бивши председник државе могао бити умешан у корупцију приликом модернизације термо-електране Бишкек и бројне друге незаконите радње. Ако суд прогласи Атмабајева кривим, прети му казна доживотног затвора.

Сам Атамбајев је оптужбе назвао апсурдним и рекао да је чист пред народом и спреман да одговора за све своје поступке на дужности председника. Атамбајев је на челу земље био од 2011. до 2017. године.

 

Спутњик

Ухапшен бивши председник Киргистана

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »