САД играју на два фронта: Који ће бити исход глобалне америчке ракетна авантура

План Вашингтона да распореди ракете у источној Азији, могао би само продубити кризу, рекао виши истраживач Института за САД и Канаду Владимир Васиљев, коментаришући изјаву саветника председника САД Џона Болтона да Вашингтон наводно покушава да обезбеди своје савезнике — Јужну Кореју и Јапан.

Према експерту, таква реторика Вашингтона је крајње лоше замишљена, али то јасно показује да САД већ почињу да раде „на два фронта“, што гура свет ка новом хладном рату, кога је требало да спречи Уговор о ракетама средњег и кратког домета.

„Америчка администрација је све више заинтересована за источну Азију, где је Кина главни конкурент Сједињеним Америчким Државама, које тврде да су глобална суперсила“, рекао је Васиљев.

Данас, Сједињене Америчке Државе развијају потпуно нови концепт, све више схватајући да је азијско-пацифички регион «главни извор главобоље». Стручњак је подсетио да Вашингтон није успео у денуклеаризацији ДПРК и трговинском рату са Кином.

„Заправо, сукоб са Пекингом је за Вашингтон много важнији од антируских санкција. Америчка администрација је схватила да неће бити могуће извршити утицај на Кину економским притиском, те покрећу војна средства“, изјавио је Васиљев.

САД играју на два фронта: Који ће бити исход глобалне америчке ракетна авантура

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »