Русија и Јапан размењују протестне ноте због Курила

Влада Јапана није прихватила протест руске стране по питању јужних Курила, изјавио је генерал секретар јапанске Владе Јошихиде Суга.

sputniknews.com

„Што се тиче протестних нота заменика министра иностраних послова Русије Игора Могулева, ми их не прихватамо. Амбасадор Јапана у Русији Тојохиша Кодзуки је још једном изложио Моргулову став наше државе и објаснио да су овакви поднеси руске стране недопустиви“, рекао је Суга.

Он је нагласио да ће Влада Јапана „наставити активне преговоре (са Русијом) на бази својих основних ставова – решавање мировног споразума и након тога закључивање мировног уговора“, додавши да преговарачки процес треба да се води у мирној атмосфери.

Министарство иностраних послова Русије је уручило јуче Кодзуки протестну ноту у којој је изражен одлучан протест након што су јапански учесници у безвизној размени са Курилским острвима извршили повреде закона.

Осим тога, Моргулов је саопштио амбасадору да су недопустиви протести Токија због акција Русије на својој сувереној територији – на јужним Курилским острвима.

Јапан негира руски суверенитет над територијом Јужних Курила и инсистира на повратак под своју контролу острва Итуруп, Кунашир, Шикотан, као и групе мањих острва Хабомаи. Међутим, Москва то одбацује.

sputniknews.com

Русија и Јапан размењују протестне ноте због Курила

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »