Принц Никола: посмртни остаци Петровића неће ићи у Црну Гору

Црногорски престолонаследник, принц Никола Петровић, изјавио је да је “тешка срца и у бризи за социјалним миром” предложио да посмртни остаци његовог оца и стричева почивају на цивилном гробљу», и да је одлучио да, «све док Црна Гора не нађе унутрашњи мир», одложи пренос посмртних остатака његове породице на Цетиње.

Фото: Антена М

“У једном другачијем контексту би моја дубока жеља била да се посмртни остаци мог оца и његових стричева придруже посмртним остацима својих предака у манастиру на Цетињу, као и да тај догађај буде нова прилика за уједињење грађана Црне Горе. Нажалост, суочен са неслагањима које би овај логични став изазвао, тешког срца и у бризи за социјалним миром, предложио сам да се посмртни остаци покопају на цивилном гробљу», поручио је принц Никола у писму које су пренеле подгоричке «Вијести».

Он је додао и да је свестан да ће његов став, «какав год он био, увек бити критикован и извор манипулација», тако да је одлучио, «да све док Црна Гора не нађе унутрашњи мир овим поводом, одложи пренос посмртних остатака његове породице у Црну Гору».

Црногорски министар културе Александар Богдановић је, реагујући на изјаву Николе Петровића, рекао да је дужност црногорских власти да узвишеном циљу преноса посмртних остатака династије Петровић остану верне до краја.

“Изјаву воље принца Николе Петровића примили смо са дубоким и искреним уважавањем, управо онако како се држава Црна Гора све вријеме односила према питању преношења посмртних остатака чланове његове породице — процеса започетог 1989. године”, истакао је Богдановић.

Посмртни остаци потомака династије Петровић Његош покопани су на гробљима Италији, Француској и Аустрији.

 

 

Принц Никола: посмртни остаци Петровића неће ићи у Црну Гору

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »