Харадинај дао „отказ“ западним менторима?

Рамуш Харадинај, сада већ бивши председник владе такозване државе Косово, очито је већ започео изборну кампању, а чини се да је за тему изабрао оно што је „тиха жеља грађана на Косову“ већ дуго времена, а то је — да Косово само одлучује о унутрашњим стварима.

© AP Photo / Visar Kryeziu

Харадинај је овоме додао и „да Косово треба да закључи своју државност у унутрашњем и спољњем аспекту како би постало ’сто посто‘ држава“.

„Косово није закључило своју државност у спољном плану, јер није део НАТО и није постало члан УН и других организација“, рекао је Харадинај.

Осим чињенице да је Харадинај у овој изјави признао да Косово — није држава, из исте се да закључити и да му је доста више обећања. Између редова звучи као да је Харадинај дао, у неку руку — „отказ“ западним савезницима, или да је послао поруку Западу да, ако ништа не предузму како би се косовска „државност“ заокружила — Приштина даље наставља сама.

Пусти снови

Да ли Косово може да самостално води своју политику без ментора?

ушан Јањић, председник Форума за етничке односе, каже да сама изјава Харадинаја садржи чињенице, а то је — да Косово није заокружило државност.

„Уосталом, не би било ни избора, да их странци нису одобрили. Ово је очигледно изјава која је део изборне кампање у коју је Харадинај кренуо, у којој обећава грађанима оно што су радили и његови претходници, а то је крајњи циљ, који не могу да остваре сами“, каже Јањић .

Он није сигуран да је термин „отказ западу“ адекватан, јер је јасно да Косово не управља само собом.

Ко је независтан?

„Оно што је апсолутно јасна чињеница у овом моменту јесте да Косово није само могло да реши ни унутрашњу политичку кризу, већ само да организује изборе, и то тек када су се странци договорили међусобно“, наводи наш саговорник.

Политиколог са Косова и Метохије Неџмедин Спахиу каже да у данашњем свету глобализма тешко да има независних држава, рачунајући ту и неке велике силе.

„Не може земља са мање од два милиона становника да буде независна држава. Онај ко то мисли и има то у глави је стопостотна будала. Тако да верујем да је његова изјава била упућена више унутрашњим проблемима и интригама које му праве политички противници, а у којима се он не сналази најбоље“, уверен је Спахиу.

Подсећања ради — Харадинај је доскора изјављивао да Косово нема сопствену спољну политику, већ да је она под надзором Америке, али је, одбијањем налога из Вашингтона да укине или суспендује таксе Београду, Харадинај изгледа променио плочу.

https://rs.sputniknews.com

Харадинај дао „отказ“ западним менторима?

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »