Уз помоћ Кинеза правићемо индустријски експлозив за Србију и свет

Највећа кинеска компанија из области производње експлозивних материјала, у стратешком партнерству са београдском фирмом «Рудекс», отвориће на простору некадашњег војног комплекса у околини Бољевца — који је служио за складиштење муниције — најмодернију фабрику за производњу индустријског експлозива, сазнају Новости.

— Име кинеске компаније која гради најмодернију фабрику за производњу индустријског експлозива је у овом тренутку пословна тајна, баш као и вредност инвестиције — истиче председник општине у Бољевцу др Небојша Марјановић. — Познато је, међутим, да та кинеска компанија има фабрике широм света у којима радно ангажује више стотина хиљада радника!

Иначе, некадашњи војни комплекс у околини Бољевца се простире на око седам хектара и у свом саставу има подземне хангаре за складиштење муниције. Тренутно су, сазнајемо, при крају потпуно инфраструктурно опремање и процедура за пријем радника, а свечано отварање фабрике се — по речима др Марјановића — очекује врло брзо.

Иначе, највећи потрошач индустријског експлозива у Србији је некадашњи Рударско-топионичарски басен «Бор» који је — од децембра прошле године, са уделом од 63 одсто — у већинском власништву кинеске компаније «ЗиЈин».

На површинским коповима и подземним рудницима бакра у Бору и Мајданпеку, из састава кинеске компаније «ЗиЈин Чопер Бор», годишње се потроши више од 250 тона индустријског експлозива. Уз то, Бор и Бољевац су суседни градови, на удаљености од само 35 километара, што знатно утиче на цену транспорта материјала неопходног за рад у рудницима. Конкретно, највише се користи за масовна минирања на површинским коповима, обрушавање слојева руде у подземним лежиштима и истражна бушења.

Примера ради, само је на површинском копу «Велики Кривељ», из састава рудника бакра «Бор», лане потрошено чак 169 тона индустријског експлозива.

Поред рударства, индустријски експлозив се највише троши и при изградњи путева. А, познато је да управо кинеске компаније граде највише саобраћајница у Србији.

 

Новости

Аутор: Љ. ТРИФУНОВИЋ

Уз помоћ Кинеза правићемо индустријски експлозив за Србију и свет

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »