Столтенберг: НАТО се ширио како би опстао после краја Хладног рата

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг објаснио је зашто је Алијанса после распада СССР-а и краја Хладног рата прешла границу своје традиционалне зоне одговорности: то је било потребно да би блок наставио да постоји, упркос распуштању Организације Варшавског споразума.

Јенс Столтенберг (фото : Лола Ђорђевић)

„Морамо да схватимо да НАТО 40 година није деловао ван своје територије. Током ових година радили смо само једну ствар — обуздавали СССР. То је све. И то смо радили врло успешно, јер се Хладни рат завршио без иједног пуцња и мир је сачуван“, казао је Столтенберг током разговара са студентима на Новом Зеланду.

Према његовим речима, када је пао Берлински зид и кад се завршио Хладни рат, људи су почели да се питају да ли је Савез потребан као и пре, „јер је Варшавски пакт, који је био својеврстан пандан НАТО-у, престао да постоји, а СССР се распао“.

„И постављено је питање да ли и НАТО треба да престане да постоји. НАТО је требало или да престане да функционише или да пређе границу своје територије у Европи и Северној Америци. И одлучили смо да урадимо ово друго — да пређемо границе зоне како бисмо зауставили етничке сукобе на Балкану, помогли у борби против пирата у Африци, борили се против тероризма у Авганистану и тако даље“, објаснио је Столтенберг.

То су примери дејстава НАТО-а ван територије, али Алијанса није одговорна за решавање свих сукоба, истакао је Столтенберг.

„Не тражимо да НАТО буде укључен у све сукобе у свету. Кључни задатак Алијансе је заштита од напада“, нагласио је генерални секретар НАТО-а.

Варшавски споразум о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи између Албаније, Бугарске, Мађарске, Источне Немачке, Пољске, Румуније, СССР-а и Чехословачке потписан је 1955. године. Представници осам држава тада су објаснили да су закључили споразум због потребе за реципрочним мерама на стварање НАТО-а и укључивања Западне Немачке у тај блок.

У фебруару 1991. године донета је одлука о укидању војних структура Варшавског пакта, а у јулу је у Прагу потписан протокол о потпуном прекиду његовог постојања.

Столтенберг: НАТО се ширио како би опстао после краја Хладног рата

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »