Русија ће добити „опасну матрјошку“

Ратна морнарица Русије добиће савремену противбродску навођену ракету, саопштио је листу „Известија“ извор у руској флоти.

Лист напомиње да је ракета дизајнирана да уништи непријатељске подморнице на растојању од неколико десетина километара. За навођење оружја користиће се патролни авион или хеликоптер, а сама ракета ће се налазити у универзалном контејнеру за транспорт и лансирање.

Ракета подсећа на матрјошку, у чијој глави се налазе малогабаритна торпеда. Кад погоде одређено подручје, торпеда се одвајају од носача, након чега самостално проналазе и погађају непријатељску подморницу.

„Гаранције погађања непријатељске подморнице са тим типом оружја веће су од 90 одсто. Од сигурног уништења подморнице се могу спасити ако је муниција технички неисправна или ако је посада брода погрешно одредила подручје у којем се налази противник“, сматра бивши начелник Главног штаба Ратне морнарице, адмирал Валентин Селиванов.

У јулу је објављено да ће модернизовани совјетски противподморнички авиони Бе-12 „чајка“ откривати и пратити непријатељске подморнице.

Спутњик

Русија ће добити „опасну матрјошку“

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »